Neerukivid tekivad uriinist eralduvate kristallide kogunemisel neerudesse. Kuseteede nakkused, teatud neeru- ja ainevahetuse probleemid ja liigne D-vitamiini tarbimine aitavad neerukivide tekkimisele kaasa. Aga sellegipoolest jäävad kivide tekkimise põhjused sageli ebaselgeks. Kivid eemalduvad sageli kehast uriiniga, aga see protsess võib olla äärmiselt valus.

110 ühepoolsete neerukividega patsiendi uurimisel selgus, et kivid esinesid sageli küljel, millel haiged tavaliselt magasid. 93 pidevalt ühel küljel maganud patsiendist kolmel neljandikul olid neerukivid selle külje peal.

Dr. Marshall L. Stoller ja ta kolleegid California ülikoolist avaldasid kaheaastase uuringu tulemused Journal of Urology aprillinumbris.

Uuringu autorid väidavad, et magamisasend mängib neerukivide tekkimisel olulist rolli, kuna see mõjutab arvatavasti verevoolu neerudesse. Ajutine verevoolu aeglustumine neerudesse võib mõjutada keha võimet vabastada end erinevatest ainetest, väidavad teadlased.

"Uuring näitab, et lihtne magamisasendi muutmine võib aidata neerukivide kordumist vältida," tsiteeris Reuters Stolleri sõnu.