Piima koostist ja kvaliteeti mõjutavad mitmed faktorid, nagu näiteks loomatõug, looma individuaalsed omadused, pidamistingimused, söötade koostis, loomade tervislik seisund jne.

Mahe- ja tavapiima kvaliteedi võrdlusuuringud on näidanud, et mahepiima kvaliteet erineb tavapiima omast peamiselt loomade pidamistingimuste ja söötmise erinevuse tõttu. Kui maheloomakasvatuses karjatatakse lehmi väljas nii palju kui võimalik, siis tavaloomakasvatuses on järjest tavalisem loomade aastaringne pidamine laudas. Maheloomadele on lubatud anda vaid mahesööta. Piima kvaliteet erineb tootmisviiside vahel rohkem karjatamisperioodil, kui maheloomi peetakse väljas ja tavaloomi laudas. Talvisel perioodil on erinevus väiksem.

Uuringud on näidanud mahepiimas võrreldes tavapiimaga paremat rasvhappelist koostist: rohkem CLA-d (konjugeeritud linoolhape), oomega-3 rasvhappeid ning tervisele kasulikumat oomega-6 ja oomega-3 rasvhapete suhet.

Konjugeeritud linoolhappel on oluline roll vähi ennetuses ja rasvade põletamisel ning see on põletikuvastase toimega. Kasulikud oomega-3 rasvhapped on põletikuvastase toimega, vähendavad diabeedi ning südame-veresoonkonnahaiguste ohtu, kaitsevad immuunsüsteemi, stimuleerivad ajutegevust, mõjuvad soodsalt liigestele, nahale ja juustele. Oomega-6 rasvhapped osalevad kudede elutegevuses ja kasvamises, samuti immuunkaitseks vajalike valkude tootmises, kuid nende liig võib suurendada põletiku ohtu, infarktiriski ning soodustada veresoonkonnahaiguste teket.

Mahe- ja tavapiima on võrreldud paljudes uuringutes. Üks hiljutisemaid on 2013. a lõpus avaldatud Washingtoni Ülikooli teadlaste uuring, kus analüüsiti 384 mahe- ja tavapiima proovi, kinnitas veelkord, et mahepiimas on rohkem oomega-3 rasvhappeid. Tulemused näitasid, et kuigi mõlemas piimas oli üldrasva sisaldus sarnane, siis mahepiimas oli oomega-6 ja oomega-3 rasvahapete suhe oluliselt tervislikum (mahetootmise puhul 2,3 ja tavatootmise puhul 5,8). Tervislikkuse seisukohalt on oluline, et oomega-6 ja oomega-3 rasvhapete suhe oleks vahemikus 1:1 — 4:1.

Samuti on täheldatud, et mahepiimas on võrreldes tavapiimaga rohkem E-vitamiini ja karotenoide (A-vitamiini eelühendid). E-vitamiin on kasulik veresoonkonnale, aitab ennetada vähki, soodustab ainevahetust, kaitseb nahka vananemise eest, tugevdab immuunsüsteemi ning hoiab eemal põletikke. Karotenoidid on antioksüdatiivse toimega ja hoiavad silmanägemise korras.

Loe mahepiima kohta SIIT.
Loe mahepõllumajanduse kohta: www.maheklubi.ee