Meditatsioon, vaimu suunamine ühele mõttele, fraasile või palvele teatud perioodiks, viib “lõõgastumiseni”, mis aitab organismil taastuda ning tervenemist kiirendada. Meditatsioon aeglustab pulssi ja hingamist, alandab vererõhku, aeglustab vere juurdevoolu lihastesse ning tugevdab immuunsussüsteemi.

Uuringud näitavad, et menstruatsioonieelse sündroomi (PMS) all kannatavate naiste sümptomid kahanevad 58 protsendi võrra, kui nad mediteerivad, ning et menopausi läbi tegevate naiste kuumahood vähenevad.

Meditatsioonist leiavad kasu ka viljakusprobleemidega naised: kümnenädalane programm, millesse kuulus ka meditatsioon (koos trenni ja toitumises tehtud muudatustega), aitab naistel oluliselt vähendada ängistust, depressiooni ja väsimust. 34 protsenti jälgitavatest naistest rasestus kuue kuu jooksul.

Noored emad, kes kujutavad mediteerides ette piimavoolu rindadest, võivad stimuleerida piimanäärmete tootlikkust rohkem kui kahekordselt.

Regulaarne meditatsioon aitab oluliselt alandada vererõhku, kusjuures rõhk võib alaneda väga pikaks ajaks. Uuring näitab, et kaheksanädalase programmi mõju kestis veel kolm aastat hiljem.

Teised uuringud on keskendunud meditatsiooni seostele südamehaigustega. Näiteks kasvas kaheksa kuud mediteerinud südame-veresoonkonna patsientide vastupidavus trenni tegemisel 15 protsenti. Neli nädalat mediteerinud isheemiapatsientide südamelöögid muutusid regulaarsemaks.

Ka südameoperatsiooni läbi teinud patsiendid leiavad meditatsioonist abi. Mediteerinud südameoperatsiooni patsientidel esineb vähem ängistust, valu ning vajadust manustada ravimeid.

On ka tõendeid selle kohta, et meditatsioon aitab tugevdada immuunsust. Meditatsioon on teadaolevalt kasulik ka vähihaigetele. Uuring näitab, et aasta otsa mediteerinud areneva vähiga patsientide loomulik vastupanuvõime haigusele paraneb oluliselt.

Meditatsioonitehnikaid on arvukalt, ent põhielemendid võib igaüks omandada.

1. Istuge või lebage mugavas asendis, silmad kinni.

2. Keskendage kogu tähelepanu ühe sõna, heli, fraasi või palve kordamisele, tehes seda kas mõttes või sosistades. Teine võimalus on keskenduda hingeõhu liikumisele, kui see kehasse siseneb ja sealt väljub.

3. Iga kord, kui te panete tähele, et teie tähelepanu on hajunud (mida loomulikult juhtub), siis suunake see tagasi ennast hukka mõistmata.