Mehed on juba oma loomult mühakad, nad ei vaevu isegi esitama küsimust, miks nad sellised on. Tujukust peetakse naisele igiomaseks ja kui teisiti rahu majja ei saa, siis võtab mõni mees appi ka nn füüsilised argumendid (loe: rusikad). Eestis peab aastas üle 40 000 naise omal nahal tundma füüsiliste argumentide inimväärkust alandavat mõju.


Eesti Naises aprillis:
  • Ämm kogu eluks
  • Lahku-kokku paarid
  • Hoolimatu mammapoeg
  • Nime maagia
  • Kahe linna pea IVI EENMAA

    Telli ajakiri!

  • Kodutülidel on palju põhjusi, kuid kindel koht nende hulgas on ka naiste tujukusel (milline on selle põhjuse osakaal, seda pole veel kohanud). Tujukus põhjustab konflikte: mees ei mõista naist, naine ei mõista, miks mees teda ei mõista.

    Kõik algas õndsast hiirekesest

    Naiste tujukusest on kirjutatud miljoneid lehekülgi. Möödunud sajandi algul tõstatas kuulus Sigmund Freud küsimuse: “Mida siis naised tahavad?” Küsimus jäigi õhku rippuma.

    Selle sajandi algul otsustasid naised ise asja uurida. Ja juba teaduslikult! Kanada teadlased Craig Kinsley ja Marian Fisher valisid lähtepunktiks naissuguhormooni östrogeeni kõikumise naise organismis, mõõtsid intellektuaalseid võimeid, uurisid emotsionaalseid võnkeid ja andsid uuringutulemustele hinnangu, lähtudes evolutsiooniõpetusest.

    Ent päris alguses oli tiine hiireke. Hiirtega tehakse palju mitmesuguseid katseid. Katsete käigus tuvastasid teadlased, et tulevased hiiremammad on oma liigikaaslastest hulga taibukamad. Hiljem taibukus kadus. Edasise uurimise käigus selgus, et tiine hiire tavalisest kõrgem taibukus on otseses seoses östrogeeni hulgaga. Mida rohkem östrogeeni, seda rohkem dendriite (ajuraku neuroni jätkeid, mis juhivad närviimpulsse). Tänu dendriitide hulgale ja pikkusele paraneb teabe tajumise võime ja töötlemise kiirus. Samasugune taibukuse kasv tuvastati kõigil imetajatel. Ja nii jõuti järjega lõpuks… naisteni.

    Naise võimed ja tujud sõltuvad menstruaaltsüklist

    Lähtuvalt östrogeeni hulga kõikumisest ning naise vaimsete võimete ja emotsionaalse seisundi muutustest jaotati kogu menstruaaltsükkel perioodideks:

    1.-7. päev, kriitilised ehk nn punased päevad. Nendel päevadel on östrogeenisisaldus madalseisus, mistõttu naise reaktsioon on aeglane, tal on raskusi keskendumise ja ümberlülitumisega. Samuti esineb raskusi oma mõtete ja tunnete väljendamises. Naine kaldub unistama ning on emotsionaalne. Mälu töötab halvasti ja mitte ainult selle pärast, et dendriidid on lühemad, vaid ka seetõttu, et koos verekaotusega väheneb organismis raua-ioonide hulk. Aga rauata ei tööta aju kuigi hästi. Seda asjaolu silmas pidades olen oma tudengineiudel soovitanud tarvitada rauapreparaate, kui “punased päevad” satuvad olema eksamisessiooni ajal. Aga (abielu)mees peaks arvestama, et nendel päevadel võib naine lihtsalt unustada mingi tähtsa kokkuleppe. Targem oleks tähtsad asjad kirja panna.

    8.-16. päev. Östrogeenisisaldus hakkab tõusma. Tõuseb kehaline aktiivsus. Sel ajal muutub naine iga tunniga targemaks. Ta hakkab järgima nn meeste loogikat. Naine muutub ilusamaks, ta läheb justkui õitsema. Kusagil 12.-16. päeva vahel on õitsemise tippaeg. Toimub ovulatsioon, munarakk on eostamiseks küps, uus elu võib sündida. See on organismi suur pidupäev.

    Nüüd istub naine rohkem aega peegli ees, võib kasutada erksamaid huulepulki; ta pillub kelmikaid pilke, võib naeratada ka võhivõõrale mehele. Muutub riietus: võimaluse korral valitakse sügavam dekoltee, seelik või kleit ja eriti vöö peavad rõhutama taljet; muutub kõnnak — puusad hakkavad tantsima. Külastatakse baare, kus enamikus on mehed. Kõike seda teeb naine enamasti alateadlikult, kuid eesmärk on üks: olla seksuaalselt nii ahvatlev, et avarduks võimalus valida suurema hulga partnerite seast.

    Neil päevil toimub nihe ka eelistustes. Kui harilikult eelistab naine mõistvat ja hoidvat meest, kes tagab talle ja eriti ta lastele kindlustunde, siis nüüd meeldib talle ürgne, see tähendab jõuline ja robustne mehetüüp, kellest võib sündida midagi Arnold Schwartzeneggeri taolist. Kuid ka oma seaduslik mees võib neil päevil üllatuda, leides söögilaualt selle kuu maitsvaima prae.

    Neil päevil võivad põrmustuda moraal ja usukeelud. Hiljutises Discovery kanali saates väideti, et kuni 30 protsenti abielust sündinud laste isadest on õieti võõrasisad. Midagi pole teha, geenid on tugevamad kui moraal või religioon. Neil päevil ägeneb seksuaalne konkurents viljakas eas naiste vahel. Nad võitlevad ju isaste tähelepanu pärast. Iga kõrvalseisva noore naise välimusele antakse madalam hinne kui muudel päevadel. Inetu (!) konkurent selline.

    17.-18. päeval algab intellektuaalsete võimete langus, naine muutub ärrituvaks ja kahtlustavaks, võib esineda armukadedusstseene ja skandaale täiesti tühistel põhjustel. Kõik on selge: munaraku lootused luhtusid ja ta hakkab surema. Elustav östrogeen hakkab selleks korraks otsa saama. Kuid nahk muutub tundlikuks, ootab hellitusi. Mehe käte silitused-lohutused on igati asjakohased.

    19.-22. päev. Vaimsed võimed on pea nullis. Jälle kerkivad probleemid mäluga. Sel ajal peaks naine vältima valetamist, sest ta unustab valetamise asjaolud ja jääb vahele. Kuid samas on ta usalduslik ja nagu ootab meelitavaid komplimente.

    23. kuni järgmise kriitilise päevani. Nüüd algab paljude naiste kardetud ja kirutud menstruatsioonieelse sündroomi (MES) aeg. Tekib vajadus kehalise aktiivsuse järele. Siin avaldub organismi loomulik tarkus: organism teab, mida vajab. Just seesama spontaanne kehaline aktiivsus (kehakultuur, aeroobika) aitab maandada agressiivsust, kergendab MES-i kulgu ja ka aju hakkab paremini tööle.

    Paljudel naistel on MES-i ajal niisugused vaevused, et nad neavad ära päeva, mil nad naiseks sündisid. Naised on ärritunud, vahel aga satuvad sellisesse raevu, et… oi-oi-oi! Mõned juristid on tulnud välja mõttega, et MES-i aegse kontrollimatu raevu korral võiks naist lugeda süüdimatuks. Antud juhul, halvima vältimiseks, tuleks pidada nõu arstiga.

    Sel ajal muutub naine tundlikuks lõhnade suhtes, näiteks ei kannata mõni sibulat. Paljud ei talu lõhnu, mis tuletavad meelde meest: higist lõhnavad kaenlaalused, pesemata sokid, tugevalõhnalised odekolonnid jmt. Mehel on nüüd targem end hoolikamalt pesta ja minna vabatahtlikult köögitoimkonda. Jälle punased päevad ja kõik kordub taas… kuni menopausini.

    * * *

    Paljud neiud ja daamid, olles sellele loole tiiru peale teinud, võivad öelda, et “minul küll midagi sellist pole”. Jah, kõigil ei avaldu kirjeldatud hormoonitormid ühtemoodi. Nii nagu kolmandik naisi kogeb pea iga suguühte korral orgasmi, kolmandik vahetevahel, aga kolmandik mitte kunagi. Pealegi muutuvad tujud väljaspool teadlikku kontrolli — need lihtsalt elatakse üle või valatakse välja. Teades tuju kõikumise põhjusi ja ligilähedasi aegu, võiks abielunaine oma kaasat viisakalt hoiatada, mees omakorda peaks mõistvalt andestama. Nii jääksid paljud naise kapriisidest põhjustatud tülid ära. Kodurahu on igal juhul parem kui kodusõda.