Kui sa aga tahad, et su aju jääks nooreks ja olla hea tervise juures, siis pead sa mõndadest halbadest harjumustest lahti saama, mis kiirendavad vananemisprotsessi.

Mis need on?

1. Kiirtoidu söömine

Sa oled see, mida sa sööd. See, et sa sööd ainult kiir- või rämpstoitu, räägib sinu kohta nii mõndagi. Kui sa ei tarbi vitamiine ja mineraale, mida su keha vajab, jätad enda tervise hooletusse.

Sa pead toituma korralikult, kui tahad, et su aju normaalselt funktsioneeriks ja sööma sageli tervislikke toiduaineid, näiteks kala, ube ja aedvilju.

2. Sa ei treeni oma aju

Oled sa kuulnud väljendit: mis peast, see meelest. Kui sa ei hakka oma aju treenima, hakkab see aja jooksul kuluma.

Aju vananeb koos kehaga ning vajab samamoodi sinu armastust ja hoolt.

3. Sa ei taha õppida

Uute asjade õppimine on parim viis, kuidas hoida oma aju värskena. Kui sa elad oma igapäevases rutiinis, võib see muutuda ühel hetkel probleemiks.

4. Vaatad tundideviisi televiisorit

Paljud inimesed vaatavad liiga palju televiisorit ja see on muutunud probleemseks. Seda tehes laseme ise oma ajul lihtsalt nüristuda.

5. Liigne alkoholi tarbimine

Liigne alkoholi tarbimine ei ole hea mitmetel põhjustel, näiteks hävitab alkohol ajurakke ja tekitab mäluprobleeme.

6. Maantee ääres või suures linnas elamine

See võib olla üllatav, aga autotee ääres elamine võib mõjuda halvasti su tervisele, sest sellistes paikades on rohkem saastatust kui looduskaunites elukeskkondades. Mida rahvarohkemas kohas sa elad, seda kõrgem on ka õhusaastatuse risk ja aja jooksul võib see ajule laastavalt mõjuda.

7. Vähene vee tarbimine

Vesi tagab ajule vajalikud toitained ja aitab kehal mürkaineid väljutada.

8. Istuv eluviis

Istuva eluviisiga inimene ei liigu piisavalt palju ja see ei taga just kõige paremat tervist. Kahtlemata kiirendab see ka vananemist.

9. Suitsetamine

Kõik teavad, et suitsetamine on kahjulik ja mõjub laastavalt ka ajule, näiteks kahekordistab see Alzheimeri tõppe haigestumise riski.

10. Liiga valju muusika kuulamine

Me peame kaitsma oma kuulmist, kui tahame, et aju jääks hea tervise juurde, sest just vaegkuuljatel esineb sageli psühholoogilisi probleeme, mis on tekitatud ajuprobleemidest.

11. Sõpradeta elu

Sõbrad ei lase sul igavust tunda. Sa võid küll uskuda, et üksi olles kaitsed sa ennast ja keegi ei saa sulle haiget teha, aga tegelikult teed sa endale hoopis ise halba.

12. Elu ilma puhkuseta

Mida rohkem väsinud sa oled, seda raskem on su ajul rahuneda. Mida rohkem stressad, seda suurema pinge all on sinu aju.

13. Vähene uni

Hea uni on tähtis selleks, et su aju saaks korralikult töötada. Kui sa magad ainult mõned tunnid ööpäevas, peaksid sa seda harjumust kindlasti muutma. Mida vähem sa magad, seda suurema pinge all on sinu keha ja vaim - need vajavad puhkust!

14. Südame tervise ignoreerimine

Kui süda on haige, on ka aju haige. Kui tahad, et su vaim oleks terve, pead oma südame eest hoolt kandma, sest need kaks käivad käsikäes.

Allikas: Kodused Lood