Menstruatsioonide muutumine ebaregulaarseks ja harvaks on esimene märk, mis nõuab kindlasti tähelepanu, kui menstruatsioon puudub juba paar kuud, võib naine tunda ka ootamatuid kuuma- ja higistamishooge, võib esineda unehäireid, aga need tundmused võivad kaduda, kui menstruatsioon korraks-paariks taastub.

Kui alla 45aastasel naisel (ja eriti veel alla 40aastasel) tekivad menstruaaltsükli häired, tuleb olukorra selgitamiseks pöörduda naistearstile.

See tekitab kindlasti küsimuse, et kas varajase menopausi sümptomid on siis täpselt samad, mis tavalisel menopausil ja selgub, et sümptomid on tõesti samad, aga oluline on teada, et kui munasarjade töö lakkab enne 40. eluaastat, lisanduvad olulised terviseriskid (näiteks kirurgiline eemaldamine) ja kui munasarjade töö lakkab järsku, on sümptomid oluliselt ägedamad kui spontaanse munasarjade töö lakkamise korral.

Hormoonide puudulikkusest tingitud sümptomite kõige tõhusam leevendus on hormoonravi ja kindlasti tuleb siinkohal aru saada, et alla 40aastastel naistel on hormoonasendusravi seotud ka oluliste haiguste vältimisega ja seeläbi pikema eluea saavutamisega.

Jaga
Kommentaarid