Esmalt on vajalik üle korrata, et puugid levitavad kahte peamist haigust puukentsefaliiti ja – borrelioosi. Esimese vastu on võimalik ennast vaktsineerida, teise vastu mitte. Haiguse ennetamine on aga mõlema puhul võimalik.

Vaktsineerimist alusta kevadel

Esimene ja peamine puukenetsefaliidi ennetamise viis on lasta ennast vaktsineerida. Mõistlik on teha seda varakevadel, näiteks nüüd veel aprillis tehes jõuab puukide aktiivseks liikumisajaks immuunsus juba ka tekkida. Kokku koosneb puukentsefaliidi vastane vaktsineerimine kolmest süstist, millest kaks esimest tehakse ära paarikuise vahega ning kolmas aasta pärast. Seejärel võib olla vähemalt kolm aastat hooleta ning siis lasta teha uus kordussüst.

Puukentsefaliidi kahtluse korral pöördu arsti poole

Puukentsefaliiti haigestumisest annavad märku gripiga sarnased sümptomid. Haigus algab tavaliselt palaviku ning lihas-, liigese- või peavaluga. Võib juhtuda, et terve ja tugeva immuunsusega täiskasvanud põevad selle ka nädalaga märkamatult läbi, kuid väga sageli siiski näitab haigus ka ägedat kulgu koos oksendamise, peapöörituse, kõrge palavikuga. Sellisel juhul tuleb kiiresti pöörduda arsti poole. Puukentsefaliid on Euroopas laialt levinud tõsine neuroloogiline haigus, mis võib põhjustada tugevaid pöördumatuid kesknärvisüsteemi kahjustusi.

Borrellioosist annab märku punane sõõr hammustuskoha ümber

Borrellioosi korral on esimeseks sümptomiks puugi hammustuskoha ümber tekkiv punane sõõr, samuti esineb sageli liigese- ja lihasvalu ning üldist nõrkust ja jõuetust. Kahtluse korral tuleks teha borrellioosi test ning pöörduda arsti poole. Välja ravimata borrellioos võib põhjustada tõsiseid tüsistusi nagu näiteks südamelihaste põletiku või närvisüsteemi kahjustusi.

Puukide peletamiseks soeta tõrjevahendid

Kõik inimesed aga sõltumata vaktsineerimisest võiksid enne loodusesse või aeda minekut riietuda vastavalt, mis tagab esmase kaitse ning kasutada puugitõrjevandeid. Neid müüakse nii kreemide, spreide kui ka õlidena ning mõistlik on täpsemaid soovitusi ja eelkõige näiteks lastele sobivaid tooteid küsida apteegist. Meeles tuleb pidada, et tavaliselt kestab puugitõrjevahendite toime ligi neli-viis tundi, misjärel peab kaitset uuendama.

Puugi saab eemaldada ise pintsettidega

Nakatunud puugi hammustamise järgselt võib puukentsefaliid levida inimesele isegi mõne minuti jooksul, samas puukborrelioosi edasikandmiseks inimesele peab puuk olema naha küljes mitu tundi. Metsast, aiast või põllult naastes tuleks nii endal kui ka pereliikmetel kontrollida üle riided, juuksed ning kogu keha, et võimalikult vara puugid avastada. Sisse söönud puugi leidmisel võib putuka ise pintsettidega eemaldada nahalt nii ruttu kui võimalik, kuid puuki ei tohiks sealjuures keerata ega pigistada. Hammustuskoht tuleb pärast korralikult desinfitseerida.