Küüslauk (Allium Sativum)

Küüslauk suudab palju enamat kui halba hingeõhku tekitada. Küüslauk on emakese looduse algupärane antioksüdant ja antibiootikum. Ta on C vitamiini ja tiamiini (vitamiin B1) allikas ning sisaldab ka paljusid mineraale s.h. seleeni ja magneesiumi.

Juba tõestatud antibakteriaalsetele omadustele lisaks aitab küüslaaugu tarbimine vähendada ka ateroskleroosi haigestumise ohtu.

C vitamiin

On üldteada, et C vitamiin parandab immuunsust. Hiljutised uuringud aga näitavad, et paljud inimesed ei saa seda vitamiini vajalikus koguses.

C vitamiini sisaldav toit: tsitruselised, marjad, mango, papayad, melon, tomatid, kartulid, roheline pipar ja rohelised lehelised köögiviljad.

E vitamiin

Ameerikas läbi viidud uuringud näitavad, et 60 protsenti sealsest elanikkonnast ei saa piisavalt E-vitamiini. Ka E vitamiini mõju immuunsüsteemi kiireks tugevadamiseks on mitmete uuringute valguses juba dokumenteeritud. Kuna tegemist on rasvas lahustuva vitamiiniga olge ettevaatlik üledoseerimisega. Kõige kindlam viis selle vältimseks on saada vajalik kogus toidust.

E vitamiini leidub järgmistes toiduainetes: taimeõlid, pähklid, täisteratooted, nisueosed, rohelised köögiviljad.

Vitamiin A

See rasvas lahustav vitamiin aitab tõsta immuunsust. Beetakarotiini kujul on ta tuntud kui antioksüdant. Kuid ka siin tuleb üle doseerimine pigem kahjuks. Tungiva vajaduseta mitte tarvitada õli baasil A vitamiini preparaate, vaid piirduma peaks taimse päritoluga toiduainest saadava vitamiini hulgaga.

A vitamiini ja beetakarotooni allikad: rohelised köögiviljad, maks, munad, oranzhid ja punased puu- ja köögiviljad, vitaminiseeritud toidud (peamiselt piimatooted).

Tsink

Viimastel aastatel on tõestust leidnud tsingi kasulik toime immuunsussüsteemile.

Tsingipreparaatide tarbimise asemel püüdke süüa tsingirikast toitu, näiteks kala, linnuliha, teravilja, köögivilja.