Kõikidele on teada sümptomid, mis nõuavad kiiret arsti poole pöördumist: verejooksud, valud südames jms. Ometi on olemas ka vähem märgatavaid signaale, mida paljud meist ignoreerivad. Samas, kui neile — pealtnäha lihtsatele sümptomitele — õigel ajal tähelepanu pöörata, saab arst diagnoosida varases staadiumis tõsise haigestumise


1.    Mälu. Kas üksnes ealine nähtus?

 

Äsja vestlesid hoogsalt, järgmisel hetkel aga unustasid, millest jutt käis? Kui selline asi kordub, võib see viidata aju vereringehäiretele või mini-insuldile. Kindlasti tuleb pöörduda arsti poole. Ning ole valmis aju-uuringuteks.


2.    Nägemishäired.   Mul on midagi silma läinud…

Terve inimese nägemine peab olema selge, silmad ei tohi valutada ega punetada. Kui sa aga tunned, et vaatad maailma läbi õhukese tüllkardina, on see üks kae esimesi signaale.  Ent äkiline lühiajaline nägemise kaotus on põhjus kiireks arsti juurde minekuks, kui tahad vältida täielikku pimedust.


3.    Kõrvetised.  Sõin vist eile jälle midagi teravat…

See ebameeldiv tunne arvatakse seedehäirete hulka. Kuid põhjuseks võib olla refluks — maohappe tagasiheide söögitorru. See tekitabki kõrvetustunde ja hapu maitse suus. Sagedamini tekivad kõrvetised rasedatel naistel ja liigse kehakaaluga inimestel, kuna raskus segab toidul liikuda vajalikus suunas. Kui tunned kõrvetisi kord nädalas või sagedamini, mine arsti juurde. Hooletusse jäetud refluks võib lõpuks tekitada maohaavandid või isegi vähi.


4.    Norskamine.  Kas ma norskan? Ei või olla!

Jah, ka naised norskavad. Eriti pärast alkoholi tarbimist või siis ülekaalu tõttu. Kui su hingamine norskamise tõttu katkeb, siis võid päeval tunda väsimust sõltumata sellest, mis kell sa õhtul magama heitsid. Hingamishäired unes (apnoe) suurendavad riski haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse, insulti, diabeeti ja paljudesse teistessegi ebameeldivatesse tõbedesse. Mine kiiresti arsti juurde. Tasub ka ülekaalust vabaneda ning vähendada oma alkoholikoguseid.


5.    Pisted.  Olen vist unes jala või käe maha maganud.

Võid hommikul ärgata ebameeldivate pistete tõttu jalas või käes, kuna verevarustus on olnud häiritud. Kui sellised torked tekivad kord nädalas või sagedamini, tasub arsti juurde minna. See võib olla selgroovigastuse sümptom või isegi  varane mikroinsuldi hoiatus.


6.    Suur kõht.  On aeg hakata alla võtma. 

Sageli ongi põhjuseks banaalne ülesöömine. Kui aga punnis kõht kaasneb aneemiaga ning üldise kaalukaotusega, võib see olla märk kõhukoopa haigestumistest või koguni vähist. Niipea, kui on välistatud ülesöömine ja rasedus, tuleb minna uuringutele. Kui su kõht on pidevalt punnis ning isegi väikese toidukoguse puhul tunned, et oled üle söönud ning lisaks on sul kõhu alaosas valud, siis kiirusta arsti juurde — tegu võib olla munasarja haigustega. 


7.    Valud jalgades.   Olen lihased välja venitanud.

Võimalik, et põhjus pole füüsilises aktiivsuses, vaid hoopiski selle puudumises. Kui valu tekib pärast mitmetunnilist istumist arvuti ees või pikal lennureisil, võib põhjuseks olla süvaveenide tromboos. Kui oled üle 1,5 tunni veetnud büroos laua taga istudes, ilma liigutamata, siis alaneb jalgade verevarustus 50%.  Arvatakse, et tromboosi peamiseks sümptomiks on punetus ja paistetus, ometi 80% tromboosi põdevatest patsientidest kaebab vaid jalavalude üle, ning siis paneb arst vale diagnoosi — venitus. Peale väheliikuva eluviisi võib tromboosi põhjuseks olla rasedus, rasvumine ja diabeet. Riskigrupis on ka üle 60-aastased inimesed.

Allikas: Domašni Otšag