MIDA SIDRUN SISALDAB?

Sidrun sisaldab kõige rohkem C-vitamiini — 100 grammis sidrunimahlas on seda 50 mg. Lisaks on sidrunis sahharoosi, glükoosi ja fruktoosi (taastavad jõuvarusid peale trenni ja väsimuse korral). Sisaldab mineraalsoolasid nagu kaltsium, fosfor, raud, magneesium, räni. Vitamiinidest veel peamiselt B ja A grupi vitamiine.

Sidrunil on puhastav ja jääkaineid väljutav toime. Hommikune sidrunimahla joomine kiirendab seedimist kogu päeva jooksul ja mõjub isegi tselluliidi vastu — seda tänu limoneeni sisaldusele. Limoneen aitab lõhustada isegi sapikive ja uuemate uuringute põhjal kaitseb pankrease, mao- ja soolevähi eest.

Sidrunit soovitatakse eriti iivelduse, kõhulahtisuse ja aeglase seedimise puhul. Kõigile on teada sidruni immuunsust tõstev toime. Sidrunimahl tugevdab maksa ja pankreast ning ergutab vereringet. Taastab keha mineraalivarud, aitab rauavaeguse korral, aktiveerib organismi kaitsevõime ja desinfitseerib.

HUVITAVAID FAKTE SIDRUNI KOHTA

* Kui kardate süüa tooreid mereande, siis võtke teadmiseks, et paar tilka sidrunit tapab minutiga 92% mikroobidest ja bakteritest, mis asuvad merekarpide pinnal.

* Kui satute piirkonda, kus vesi on joogiks kõlbmatu, siis on võimalik muuta see joogikõlbulikuks, lisades 1 liitri vee kohta ca 30 ml sidrunimahla (1 pressitud sidruni mahl).

* Arvutiga töötavad inimesed teevad 54% vähem vigu, kui ruumis on tsitruse essentsiõli aroom. Sidruni essentsiõli aitab mälu ergutada ja soodustab keskendumist.

* Peanaha ergutamine sidrunimahla ja oliiviõli seguga (1 osa sidrunimahla ja 2 osa oliiviõli) aitab juuste väljalangemise vastu ja tugevdab juukseid.

SIDRUNIMAHLA TARVITAMINE …

… vähendab happesust kehas, muutub organismis aluseliseks
… võitleb viiruste ja bakteritega, tugevdab immuunsüsteemi
… ideaalne isetehtud külmasiirupite valmistamiseks
… segatult veega leevendab kurguvalu ja kurgu kähedust
… mandlipõletiku korral lisa sidrunimahlale vett ja soola ning kurista!
… aitab iivelduse vastu, soojendab
… taastab ja tugevdab organismi peale pingutust ja ülekuumenemist
… ninaverejooksu korral kanna sidrunimahla vati peale ja pane ninasõõrmesse
… kiirendab seedimist ja aitab saleneda
… tugevdab hambaid ja igemeid
… puhastab suud ja parandab hingeõhku
… segatult veega hea spordijärgne jook, taastab mineraalidevarud organismis
… sidrunimahlaga ja mündiga saad teha limonaadi lastele
… vähendab allergianähte
… regulaarne kasutamine võib alandada kolesterooli, vähendada vererõhku ja tugevdada südant

Joo leiget sidrunivett peale ärkamist (15-20 minunit enne hommikusööki) — nii ärkab organism tugevana!

NB! Peale sidrunimahla joomist ära kohe hambaid harja, vaid loputa hambaid puhta veega ja lase enne harjamist PH-l vähemalt 30 min neutraliseeruda. Väldi ka sidrunimahla või sidrunivee loksutamist suus. Sidrunimahl on hammaste jaoks hape ja omab hambaemaili lagundavat toimet (selle esimeseks märgiks on hammaste värvi heledamaks muutumine).

Allikas: Bioblogi