Kui 1995-1996 oli 25% patsientidest rasvunud ja 17,4%-l oli diabeet, siis aastaks 2007 olid need arvud 38% ja 28%.

Südamehaigused on suures osas ennetatavad ja teadmised, kuidas neid ennetada, on samuti olemas. Igapäevane elu näeb aga suuresti välja nii, nagu poleks neist teadmistest kogu Euroopas midagi kuuldud, kurjustavad arstid. Kümme aastat nõudnud uuring näitab selgelt tohutut vahet parimaid teadmisi sisaldavate ennetus- ja ravijuhiste sisu ning inimeste igapäevase käitumise vahel.

Professor David Woodi juhitud uuringu autorid ütlevad, et isegi eluohtliku haigusega silmitsi seistes on patsientidel raske oma elustiili ja igapäevaharjumusi muuta. Ja see on veel raskem siis, kui inimestel puudub professionaalset abi pakkuv meeskond, kus on vastava väljaõppe saanud õed, toitumisnõustajad, psühhoterapeut ja arstid.

Praegu kirjutavad arstid välja üha rohkem üha paremaid südameravimeid, mis peaks hoidma vererõhu normis ja kolesteroolitaseme kontrolli all. Ometi pole seda ravi ja ravimite võidujooksu inimeste ennastkahjustavate harjumuste ja sõltuvustega võimalik võita ilma inimeste endi panuseta. Tervelt kolmel patsiendil viiest on vererõhk selgelt üle normi, pooltel patsientidest on kolesteroolinäit ikka kõrgem, kui see peaks olema.

Uurimus ilmus meditsiiniajakirjas The Lancet.