See kaunistas Marilyn Monroed ja ka Cindy Crawford demonstreerib enda oma avalikkusele üsna meelsasti- näol paiknev sünnimärk on nende kuulsuste puhul midagi iseloomulikku, lausa iludusmärk. Siiski on inimesel, kelle nägu ehib sünnimärk, neid täpikesi tõenäoliselt nahal veelgi: põlveõndlas, õlal või küünarvartel. Ühte sünnimärki saadavad peaaegu alati ka teised samasugused.

Aja jooksul võivad mõned sünnimärgid suureneda ja oma värvi muuta. Selles pole midagi imelikku. Aga sellegipoolest: muutuste lähem jälgimine võib sünnimärkide puhul olla elulise tähtsusega. Sest mitte kõik neist pole kahjutud- mõnedest täpikestest võib välja areneda nahavähk. Nagu öeldud: mitte iga uus sünnimärk ei anna põhjust paanikaks. Aga järgnevat peaksite Te teadma.

Miks sünnimärgid tekivad?

Teaduslikus keeles on sünnimärgi nimetus pigmentneevus. See tekib pigmentide (naha värvained) ladestumisel naharakkudesse. See, kui palju sünnimärke inimesel tekkida võib, sõltub teatud määral ka tema geenidest.

13 000 koolilapse seas läbiviidud uuring näitas aga, et täpikeste arvu mõjutab sünnipärane loomus vähem, kui seda teeb varases elueas kaitseta päikese käes veedetud tunnid. Mida varem ja tihemini laps lõõskava keskpäevapäikese käes liivakastides auke kaevas ja teismelisena välibasseinide ääres aega veetis, seda rohkem sünnimärke tal tekkis.

„Sünnimärkide tekkeprotsessile antakse tõuge juba lapseeas ja see kestab terve elu vältel," ütleb doktor Beate Volkmer, bioloog Buxtehude Dermatoloogiakeskusest. Sünnimärgid tekivad siis ka nendele kohtadele, mis riietega kaetud olid. Ja just seal asuvad enamasti need täpikesed, mis kõige tõenäolisemalt pahaloomulisteks kasvajateks muutuvad.

Kuidas ohtlikke sünnimärke kahjututest eristada?

Nahavähile võivad vihjata neli tundemärki:

1)      sünnimärk on asümmeetriline

2)      märgi piirjoon on korrapäratu ja ebaselge

3)      märgi värvus on silmatorkav või varasemast erinevat tooni

4)      märgi läbimõõt on üle kahe millimeetri.

Kui sünnimärk kasvab või muutub korrapäratuks, võib see olla nii kaugel, et hakkab arenema pahaloomuliseks melanoomiks (must nahavähk). Alla 60-aastaste inimeste hulgas on see kõige sagedamini esinev nahavähi liik. Kaks teist haiguse vormi (basaalrakuline ja lamerakuline vähk) on levinud peamiselt pensionieas inimeste hulgas ja annavad endast märku eelkõige näole tekkivate mügarate või karedate laikude abil.

Silmatorkavaid sünnimärke on oma nahalt lihtne ise leida: sealjuures tuleks põhjaliku vaatluse alla võtta kogu kehapind alates pealaest kuni jalataldadeni. Selg, jalgade tagaküljed ja teised raskesti ligipääsetavad kohad tuleks ideaalis lasta üle kontrollida partneril või sõbrannal.

Umbes üks kord kuus peaks oma täpikesi lähemalt vaatlema inimene, kellel on tervel kehal rohkem kui 20 sünnimärki või tedretähni või mõned üksikud eriti suured märgid. Sest sellisel juhul räägivad dermatoloogid juba kõrgendatud riskist haigestuda musta nahavähki. Sama kehtib ka naiste kohta, kes on varasemalt tihti solaariumis käinud- seda pruunistusmasinat soovitavad eksperdid täielikult vältida.

Minu sünnimärgid on ebakorrapärase kujuga. Kas mul on vähk?

Ärge paanitsege! Säilitage rahu ja pange kinni aeg perearsti juurde. Enamuse juhtumite puhul rahustab ta patsiendi kiiresti maha: tihti on suurenenud, moonutatud täpikesed või kõrgemad nahaosad vanadusetüükad. Need pole küll ilusad, kuid seeeest ei kujuta nad endast Teile mitte mingisugust ohtu. Vanadusetüükad võivad inimesel ilmneda juba kahekümnendate eluaastate keskel. Ka raseduse ajal võivad tekkida uued, kahjutud sünnimärgid või olemasolevad täpikesed järsult suureneda. Siis pole muretsemiseks samuti põhjust, kinduse mõttes võib nahamuutused aga ka arstile ette näidata.

„Kui arst ka selle kasuks otsustab, et märk on targem eemaldada või seda täpsemalt uurida lasta, siis on nende kahtlustel alust vaid väga harvadel juhtudel," ütleb nahaekspert Beate Volkmer. Ja kui need siiski tõeseks osutuvad, siis varajaselt avastatud nahavähk on täiesti ravitav. Võimalus, et pahaloomulised rakud suudetakse täielikult eemaldada, on peaaegu 100%.

Minu sünnimärk on ohutu. Kas peaksin selle siiski eemaldada laskma?

„Risk vähki haigestuda seeläbi ei lange ja alati jäävad protseduurist nahale ka armid," ütleb Beate Volkmer. Haiguse ennetamiseks soovitab ta inimestel, kellel on palju sünnimärke või tedretähne, päikese käes viibides eriti ettevaatlik olla: „Pikkade varrukatega riided, päikesekübar ja kaitsekreem on absoluutselt kohustuslikud! Ja solaariumisse ei tasu samuti mitte mingil juhul minna!"