Pikka aega on soovitatud vähendada toidus küllastunud rasvade osakaalu, et vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski. Hiljutine uurimus näitab, et nende rasvade mõju ülehinnatakse ning hoopis suuremat kahju võib teha vähendatud kalorisisaldusega toit. Taanis läbi viidud uurimus näitab, et kui vahetada küllastatud rasvad halbade süsivesikute (valgest jahust tooted ja suhkur) vastu, mis on kõrge glükeemilise indeksiga, suureneb infarkti oht.

Uuring (Diet, cancer and health study) põhines 53 644 keskealisel mehel ja naisel, kelle jälgimist alustati aastatel 1993 kuni 1997 ning neid jälgiti keskmiselt 12 aastat. Selle aja jooksul oli uuringus osalejate hulgas 1943 infarkti. Uuring on senini suurim, mis aitab analüüsida rasva ja süsivesikute mõju tervisele.

Süsivesikute puhul tuleb aga vahet teha, et kõik ei ole ebatervislikud. Kui küllastunud rasv vahetati madala glükeemilise indeksiga täisteratoodetevastu, vähenes risk. Kui vahetati aga keskmise GI-ga süsivesikute vastu, ei olnud mingit efekti märgata. Küllastunud rasv ei ole hea, kuid see pole ka nii ohtlik nagu kõrge GI-ga süsivesikud, leiab Århusi Ülikoolihaigla arst Mariane Uhre Jakobsen.

See ei tähenda, et peaksid hakkama nüüd küllastunud rasva tarbima, kasulikum on ikka polüküllastunud rasv, mida tänapäeval tarbitakse liiga vähe.

Allikas: www.svd.se