Mustamäe polikliiniku perearstikeskuse tohtrid alustasid eile vastuvõttu ettenähtust pool tundi varem, et jõuaks kõigi patsientidega tegelda.

Lasnamäe tervisekeskuses Medicum tuli patsientidel järjekorras oodata umbes poolteist tundi. Tervisekeskuse registraator ütles Eesti Päevalehele, et samal päeval saab arsti juurde vaid ägeda haiguse ja palavikuga, muul juhul tuleb umbes kolm päeva oodata. "Ka kollektiivis on juba viis inimest haigeks jäänud. Ilmad läksid külmaks, aga kodudes ei köeta," ütles registraator. Tervisekaitsetalituse andmetel on tegu paragripiga.

Ka Kopli lastepolikliiniku arst Ene Pavelson nentis, et polikliiniku töötajad haigestuvad ridamisi. Perearstikeskuse Meditiim arst, Tallinna perearstide seltsi esimees Eero Merilind tunnistas, et ehkki viirused tänavu varakult levima hakkasid, on suurem haigestumine veel ees. "Kolleegidelt kuulsin, et Pirita pool on päris tõsine viirus lahti, meile siia Mustamäele ja Nõmmele pole nii palju haigeid veel jõudnud," märkis ta.

Merilinnu sõnul on suurem haigestumine tavaliselt alanud oktoobri teisest nädalast. "Esimesena tuuakse nakkus koju lasteaiast või koolist, paar päeva on lapsed haiged ja siis jäävad vanemad," ütles ta. "Vanemad viivad nakkuse omakorda töökaaslastele."

Merilind tõdes, et rohkete ägedate haiguste tõttu venivad perearstide plaanilise vastuvõtu järjekorrad.

Võru kesklinna perearstikeskuse õde Maris Breidaks ütles, et paragripp levib ka Võrus, kus mitmes korteris oli nädala alguses toatemperatuur vaid üheksa kraadi.

Tervisekaitsetalituse pressinõunik Agnes Jürgens tõdes, et viirused hakkasid tänavu eriti varakult ründama, tervisekaitsetalitus hakkab iganädalast arvulist ülevaadet koostama alles oktoobrist.

Teateid haigestumiste kohta tuleb tema sõnul kõikjalt Eestist. "Paragripp vaevab inimest kaua, liigub eri elundeid mööda – see võib võtta kuni kaks nädalat," hoiatas ta.

Paragrippi tunneb kõigepealt valusa kurgu järgi, kuid tavaliselt ei jää tulemata ka nohu ning haukuv köha, tekkida võib gripile iseloomulik lihaste valu. Paragripp ei lähe nädalaga mööda, vaid vaevab põdejat pikemat aega. Selle raviks eriravimeid pole. Immuunsuse tugevdamiseks soovitavad arstid tarvitada punase päevakübara ekstrakti, ravimteesid, mett, küüslauku ja väikese koguses õunaäädikat.

Organismi tugevdavaid looduslikke ravimeid leiate ka Naistelehe uuest rubriigist Loodus annab abi"