Õhtuti võiks katta teelaua tervele perele, juua tervendavat teed koos lastega. Organismi vastupanuvõime tugevdamiseks sobivad hästi kõrvenõges, raudrohi, mustsõstar, kibuvitsamarjad. Jooge ühel õhtul näiteks kõrvenõgese teed, lisades sellele kõrvenõgese lehti, järgmisel aga raudrohu-kummeli teed.

Hea vitamiinitee saab kibuvitsamarjadest. Terveid marju leotatakse öö läbi külmas vees, hommikul soojendatakse üles. Kuivatatud marju võib kohviveskis peenestada ja pulbrile kohe kuuma vee peale valada. Veelgi toniseerivam tee tuleb, kui marjadele lisada mustasõstra lehti, ka maitse tuleb hea.

Valmistu viiruste vastu

Et olla valmis gripiviiruste leviku ajaks, hakka juba täna jooma immuunsust tõstvaid teesid. Tassile teele lisa viis tilka punase päevakübara tinktuuri (lapse tassi kaks tilka). Võib valmistada ka kuivatatud või värskest päevakübarast tee, kindlasti lisada mett. NB! Mesi tuleb lisada siis, kui tee on juba pisut jahtunud — kui mesi panna kuuma tee sisse, kaotab see oma väärtusliku ravitoime. Väikeses koguses päevakübara tinktuuri võib kasutada 2-3 kuud järjest (septembrist novembrini), siis võib kindel olla, et lastel ei tule gripi tõttu koolist puududa ja lapsevanem saab ise tööl käia.

Koolilapsele võib ka hommikuti sooja tee valmistada, eriti kui ilmad juba külmaks on läinud. Proovi sel kombel tänavune talv tervena mööda saata. Kes nii talitab, see juba teab järgmisel aastal, et abi tuleb. Jaga oma tugeva tervise saladusi sõprade-tuttavatega, harjuta ja õpeta lapsi kodumaist taimeteed jooma.

Apteegis saadaval olevatest valmis teesegudest sobib immuunsuse tõstmiseks väga hästi Vanaema rohukapi teesegu Tugev veri. See koosneb kõrvenõgesest, mustsõstra-, maasika- ja vaarikalehtedest, piparmündist. Võta 1 tl paki sisu klaasitäie keeva vee kohta, lase 10 minutit tõmmata, kurna, joo soojalt. Lisa ka teelusikatäis mett. See segu sobib hästi ka raske haiguse järel vere tugevdamiseks, aga vastu talve oma vastupanuvõime tugevdamiseks — kõik lihtsad omamaised ravimtaimed.

Külmetuse korral

Kui ettevaatusest hoolimata külmetus juba kimbutama kipub, siis tuleb palju juua ja parim on sel puhul just taimetee. Et mürgiseid haigusetekitajaid kehast väljutada, joo paar liitrit sooja teed päevas. Selle suve taimedest korjatud tee sisaldab rohkesti vitamiine ja tal on vett väljutav toime. Sel kombel saab kõige kiiremini lahti ka ebameeldivast peavalust.

Teele võib alati lisada sidruniviilu nii haiguse ajal kui ennetamiseks — jook saab maitsvam ja sidrunimahl tapab viirusepoisse, sisaldab rohkelt naturaalset C-vitamiini. Sooja teed sidruni ja meega on haiguse puhul hea juua mitu korda päevas ja kindlasti ka vahetult enne öist und.

Esimesel ja teisel haiguspäeval võib valmistada tavalisest kangema tee. Kui tunned, et oled külmetunud, vali tee valmistamiseks selliseid ravimtaimi nagu paiseleht, kassinaeris, raudrohi, harilik pune, kummel, pärnaõied, teeleht, vaarikalehed ja saialille õied. Kõiki korraga polegi vaja — hea, kui mõni neist võtta. Tee olgu soe, mitte tuline — nii imenduvad toimeained kiiremini. Külmetusnohu korral võib ka paar tilka mett ninna tilgutada. Vana tuntud vahend on küüslauk — võta 1 spl riivitud küüslaugu ja mee segu (1:1) sisse enne ööd.

Köha vastu tee selline segu: poole sidruni mahl sega 2 spl külmpressi õliga ja lisa sellele pool klaasi mett. Võta enne magamaminekut suur lusikatäis sisse.

Külmetuse vastu aitavad sellised naturaalsed vahendid nagu astelpaju- ja nuluõli, taruvaik. Astelpaju õli võetakse sisse 1 tl korraga, nuluõli sobib auru tegemiseks ja välispidiselt määrimiseks. Ka taruvaiku võib väikese tükikese vastu ööd sisse võtta. Apteegis on saada taruvaigu tinktuuri. Kui aga õigel ajal jaole ei saa ja bronhiit välja lööb, sobib teesegu, millel sees nõmmliivatee ja üheksavägine. Haige kurgu loputamiseks sobivad kummel, saialill või salvei, ka hobumadar. Tõhus toime on nende taimede tee auru sissehingamisel.

Hääle käheduse vastu aitab kõige paremini kassinaeris, ohatise tekkimisel tasub juua sooja kummeli-saialille teed 3-4 korda päevas (haiguse ajal võib ka rohkem). Rahvameditsiinis leidub arvutult immuunsüsteemi tugevdamise võtteid, igatalviste tõbede puhul on mõistlik enne arstirohtude kasutuselevõttu pöörduda loodusravi poole.