1. Pese hambaharja pesumasinas. Keskmisel hambaharjal on 10 miljonit bakterit, millest osad võivad tervisele ohtlikud olla. Neid saab tappa, kui hambaharja üle päeva keevas vees leotada või nõudepesumasinas pesta.

2. Ära kasuta käsitugede abi, et toolilt püsti saada. Oma jõu kasutamine aitab muskleid töös hoida ja kasvatada ning päästab sind vanaduspõlves kukkumistest. Pane jalad tugevalt ja sirgelt põrandale, tõmba kõht ja tagumik pingule ning tõuse püsti. Iga selline tõusmine paneb lihased samamoodi tööle nagu kükitamine. Efekti saad kahekordistada, kui õpid käsitugesid kasutamata ka istuma — nii hoiad puusad ja neid ümbritsevad lihased tugevatena.

3. Söö iga päev jogurtit. Piimatooted võivad aidata diabeeti eemal hoida, arvavad Cambridge Ülikooli teadlased. 125 grammi jogurtit viis korda nädalas on piisav, et diabeediriski 28% võrra vähendada.

4. Nuuska nina ühe sõõrme kaupa korraga. Mõlemat ninasõõret korraga tühjaks puhudes lähevad esiteks kõrvad lukku ja teiseks võib osa limast põskkoobastesse jääda ning veel hullemat nohu ja põletikku põhjustada.

5. Hoia autoaknad lahti, kui veokis on keegi, kes on haige. 90 minutit kinnises autos koos kellegagi, kellel on tõbi kallal, tähendab ka sulle 99,9% tõenäosusega haigestumist. Risk langeb 20% võrra, kui avad sõidu ajaks aknad.

6. Keera kütet kraadi võrra vähemaks. Kui sul on toas natuke jahe, toodab su keha rohkem tervislikku rasva, mis aitab kolesterooli ja ebatervisliku rasva vähendada ning veresuhkru taset kontrolli all hoida. Parim temperatuur magamiseks on 19 kraadi.

7. Asenda elektrooniline äratuskell klassikalisega. Väidetavalt parandab see une kvaliteeti, sest sa ei saa keset pimedat ööd ärgates kellaaega kontrollida ja paanikasse sattuda, sest “ainult” tund või kaks on veel uneaega jäänud. Samuti võib elektroonilise kella valgus und häirida. Parima une tagab täiesti pime ja elektroonikavaba tuba, jäta ka arvuti ja mobiil ööseks teise ruumi.

8. Vaheta ibuprofeen paratsetamooli vastu, see on su maksale palju leebem ja leevendab valu täpselt sama hästi.

9. Hinga sügavalt. Sisse hingates loe seitsmeni, välja hingates üheteistkümneni. Kindlasti ja alati tee seda siis, kui tunned, et oled stressis. Sügav, rahulik ja keskendunud hingamine vähendab stressihormooni kortisooli taset ning annab aju osadele buusti, mis hoolitsevad mälu, õppimise ja emotsioonide eest.

10. Kasuta kaugemal asuvat tualetti. Parem veel, kui see asub teisel korrusel. Iga kaheminutilise trepikõnniga kulutad 21 kalorit, mis tähendab, et põletad nädalas lisaks 500 kalorit! See on sama kalorihulk, mis põleb ühe intensiivse trenniga.

11. Iga e-mail või sõnum olgu trenn! Tee endaga diil, et iga kord, kui sulle tuleb uus kiri või sõnum, tõmbad kõhu- ja tagumikuligased pingule ja tõstad jalad paariks sekundiks õhku. See lihtne harjutus hoiab su selja- ja kõhulihased tugevatena ja aitab ära hoida seljavalu.

12. Söö iga päev salatit — kaks lusikatäit spinatit, lehtkapsast või brokkolit, et vähendada diabeediriski veel 14% võrra.

13. Vaata tunni võrra vähem telerit. Iga tund, mille teleri ees veedad, vähendab su eluiga 22 minuti võrra. Jõudeolek vähendab lihasmassi ja lõdvendab muskleid ja keha võime suhkrut ja rasva ümber töödelda väheneb, mistõttu suureneb haigestumise risk märkimisväärselt. Tund aega vähem telekavaatamist iga päev võib seega su eluiga tervelt viie päeva võrra pikendada.

14. Joo kohvi. Neli tassi kohvi päevas päästavad su diabeedist, Parkinsonist ja Alzheimerist, sest kofeiin ergutab aju seda osa, mis tegeleb mälu, reageeringu ja emotsioonidega.

15. Mine 15 minutit varem magama. Kuu jooksul teeb see juba seitse ja pool tundi rohkem väärtuslikku und, mis tähendab su kehale seitse ja pool tundi rohkem aega taastuda ja paraneda!

16. Lühemad vahemaad läbi jalgsi. Kõrvalmajja poodi minekuks jäta edaspidi auto koju ja kõnni jala. Ka lühike jalutuskäik on abiks, aidates vähendada südamehaigustesse haigestumise riski isegi paremini kui jooksmine.

17. Kaota 5% oma kehakaalust. Arvuta välja, kui palju on 5% sinu kehakaalust, võta endale sihiks see maha võtta ja pea lubadusest ka kinni. 5% kaalukadu vähendab rinnavähki haigestumise riski 22% võrra, nii et tasub pingutada!

18. Vaheta kontoritool võimlemispalli vastu. Kontoritool rikub su rühi, pallil istumise eelis on aga see, et pead kogu aeg kõhu sees ja selja sirgu hoidma, et mitte maha prantsatada. Ja see on väga hea trenn.

19. Alkoholi tarvitamisel võta kasutusele 5:2 reegel. Ehk siis luba endale viis täiesti kainet päeva ja kahel päeval võid siis klaasikese-paar võtta.

20. Aevasta oma küünarnukki, mitte peopesasse! Peopesadega puudutad sa paljusid erinevaid asju ja annad oma välja aevastatud pisikud niimoodi edasi. Küünarnukk on sul tõenäoliselt riidega kaetud ja sealt ei levi pisikud nii kiiresti edasi. Kindlasti pane rõivaese õhtul pessu.

21. Ühissõidukis seisa püsti. Ahvatlus esimesele vabale toolile prantsatada on kindlasti suur, kuid püüa end talitseda ja jää parem seisma, sest nagunii oled päev läbi istunud. Isegi lühiajaline seismine aitab kaloreid põletada ning südamehaigustesse ja diabeeti haigestumise riski vähendada. Hirmutav näide — kolm tundi istumist päevas võib tähendada kaks aastat lühemat elu!

22. Poes käies arvuta hinnad enne kassasse jõudmist kokku. See väike mõtteharjutus aitab aju töös hoida ning vältida tulevikus mälukaotust.

23. Laua taga istudes köhi kopsud tühjaks. Pane käsi kõhule, pinguta lihaseid ja köhi! Seejärel hoia kõhtu veel minut-kaks pingule — see aitab nii kõhtu kui selga treenida ja hoiab rühi ilusana.

24. Enne magamaminekut joo kakaod. See on eriti soovitatav vanematele inimestele, sest kakaos sisalduvad ained aitavad ajju rohkem verd viia ning ergutavad mälu. Kolmekuulise kakaojoomise järel näitasid 50-70 aastased naised mälutestides märksa paremaid tulemusi kui varem!

Tervislikku uut aastat!