Allergia ja toidutalumatus erinevad teineteisest aga tunduvalt nii otseste sümptomite kui organismi immuunmarkerite poolest. Kui allergia väljendub reeglina koheselt peale allergeeniga kokku puutumist, siis toidutalumatus võib kõikvõimalike kaebustena avalduda isegi kuni kolm ööpäeva peale talumatu toiduaine tarbimist. Just see fakt ongi põhjuseks, miks talumatuse väljaselgitamine nii raske on: inimesed ei seosta oma nohu, peavalu, halba hingeõhku, huulte-keele paistetust, astmat, väsimust, hüperaktiivsust, ärevust või artriidi ägenemist kaks-kolm päeva tagasi söödud toiduga. Samas võib varjatud toidutalumatus peituda aga nii krooniliste haiguste kui ka alaägedate terviseprobleemide taga.
Talumatus võib esineda kõikide toiduainete suhtes ning probleem ei seisne siin mittetoiduaines üldiselt, vaid iga organismi individuaalses eripäras. Nii näiteks toob tuntud USA tervisliku toitumise eestkõneleja ja arst Neal Barnard välja toiduained, mis kõige sagedamini migreeni tekitavad: nende hulka kuuluvad nisu, liha, piimatooted, munad, soja, mais, šokolaad, sibulad, tomatid, tsitruselised, banaanid, õunad ja pähklid. Uurimusele tuginedes väidab Barnard, et tervelt 80% migreenide all kannatavatest lastest said abi, kui nad vastavalt oma individuaalsele talumatusele mõne eelloetletud toiduaine menüüst välja jätsid.
Talumatute toitude kõrvaldamine annabki reeglina võrdlemisi kiire tulemuse, näiteks võib mõne nädalaga kaduda aastaid piinanud akne, raskemeelsushood või kroonilised kõhuvaevused. Nii meeleolus kui organismis võivad lühikese aja jooksul aset leida uskumatud muutused. Theron Randolph, keda on nimetatud ka keskkonnameditsiini ja kliinilise ökoloogia isaks, on väitnud, et tänapäeval kannatab toidutalumatuste või allergia all ligi 90% inimestest ning enamusel neist pole õrna aimugi, et nende terviseprobleemid võivad olla tingitud igapäevasest söögist.
Alljärgnevalt on ära toodud mõned välised tunnusmärgid, mis võivad viidata toidutalumatusele:
- Sul on tunne, et ei saa ilma teatud toiduaineta elada. Igasugune sõltuvusmingist toiduainest peaks valvsusele kutsuma. Samas võivad toidud, mida liiga sageli tarvitatakse ka talumatuse tekitada. Liiga palju head võib osutuda mitte-nii-kasulikuks…