Ei saa üle ega ümber veest

Keha koosneb umbes 60-70% ulatuses veest ning vere põhiline koostisosa on vesi. Hapniku transpordi ja toitainete sünteesi, lõhustumise ning imendumise seisukohast on äärmiselt oluline, et tarbiksid iga päev piisavalt vedelikku. Vedelikuvaegus tekitab tihti magusaisu, tuima peavalu, seletamatut väsimust, ärritust või raskusi keskendumisel. Järgmisel korral, kui koged eelmainitud sümptomeid, siis enne šokolaadi, kohvi või valuvaigistite järgi haaramist joo ära üks suur klaasitäis vett.

Vee olulisus:

  • aitab reguleerida keha temperatuuri
  • hapniku transport kudedesse
  • organite ja liigeste toetamine
  • mürkainete väljutamine
  • niisutatud ja elastne nahk

Kaheksa klaasi päevas

Sinu organismi päevane vedelikuvajadus päevas on umbes 40 ml ühe kehakaalu kilogrammi kohta ja seda hoolimata sellest, kas tunned janu või mitte. Saad ka toiduga veidi vedelikku, aga lisaks oleks sul vaja päevas juua 1,5-2,0 liitrit vedelikku. Suure koormusega treeningute, tugeva higistamise, palava ilma või saunatamise korral tarbi päeva jooksul juurde umbes pool liitrit vedelikku. Kõige parem on hommikul kohe peale ärkamist juua klaas vett. Päeva jooksul joo toidukordade vahepeal vähemalt kaks klaasi vett ja tass taimeteed enne magamaminekut ning oledki tarbinud kokku kaheksa klaasi vedeliku. Proovi pigem juua toidukordade vahel, mitte söömise ajal.

Külm ilm ja janu

Viimasel ajal on trenni tulevatel inimestel tihedamini peavalu või väsimus. Minu esimene küsimus on, kas klient on sellel päeval korralikult söönud ja vett joonud. Enamasti tehakse siis suured silmad ja selgubki, et vee joomine on unarusse jäänud. Kuna väljas on tõeline Põhjamaa talv ja külm poeb naha vahele, siis ei teki janutunnet, mis tuletaks vee joomist meelde. Ka trenni tehes higistad jahedas ruumis või õuesvähem ning pole tunnet, et peaks treeningu ajal või peale seda jooma. Sinu keha vajab piisavalt hulgal vedelikku hoolimata aastaajast või välitemperatuurist.

Nipid, mis aitavad talvel piisavalt vedelikku tarbida:

Hommikune sidrunivesi

Et ainevahetust ja jääkainete väljutamist kiirendada ning tervist parandada, siis alusta päeva suure klaasi leige veega, kuhu pigista poole sidruni mahl. Kui see tundub sulle võõras või magu ei kannata tsitruselisi, siis jää lihtsalt leige vee või taimetee juurde. Ja kui tunned, et kogu see vedelikutarbimine ajab öösel pissihädaga ülesse, siis joo enamus vajalikust kogusest ära enne pärastlõunat.

Selged supid, puu- ja köögiviljad

Söö paaril korral nädalas suppi, et saada toiduga rohkem vedelikku. Sinna alla lähevad selged supid, mitte püreestatud variandid, kuhu lisatud rohkesti vahukoort või paksendajaid. Pööra tähelepanu, et sinu toidulaual oleks piisavalt värskeid puu- ja köögivilju, mis on veerikkad ja aitavad päevase vedelikunormi ära tarbida.

Tassike teed

Kofeiini sisaldavad rüüped, näiteks kohvijoogid ja roheline tee, viivad kehast vedelikku välja. Kofeiinivabade taimeteede joomine on talvisel ajal hea variant, sest annavad organismile vedelikku ja soojendavad sind üles. Väga head variandid on meliss, piparmünt, naistepuna, vaarikavarred ja õhtul näiteks lõõgastav kummelitee.

Isetehtud vitamiinivesi

Kui tahad järgmine kord poest vitamiinivett osta, siis loe selle vee koostist. Ükskõik, kui hea reklaamiga seda sulle üritatakse müüa, kui see sisaldab suhkrut, siis on tegemist karastusjoogi, mitte veega. Tavalise palja vee joomine võib vahel ära tüüdata ja siis tasub ise kodus vitamiinivett teha. Soovitan veele lisada sidruni- ja laimiviile või marju. Köögiviljadest sobib maitsestamiseks hästi kurk, maitsetaimedest värskendav piparmünt.

Tõsta vesi nähtavale

Öeldakse, et mis silma alt ära, see meelest läinud. Veeklaasiga on täpselt sama lugu — kui see silma ei jää, siis võibki vajalik kogus joomata jääda. Mulle väga meeldivad suured õlleklaasid :) Just sellepärast, et kui tõstan selle suure pooleliitrise klaasi nähtavale kohale või töölauale, siis on vee joomine oluliselt kergem.

Allikas: FitCat