Põhjus ja tagajärg

Villid tekivad siis, kui nahk hõõrdub vastu teisi pindu. Kõigepealt tekib naha ülemises kihis (epidermises) rebend, mis tekitab ruumi erinevate kihtide vahel, misjärel vedelik täidab õõnsuse.

Kõige sagedamini tekivad villid kandadele ja peopessa - selleks on arvukalt põhjuseid. Käed ja jalad hõõrduvad sageli kingade, uiskude ja muude asjade vastu. Villide tekkimiseks on vajalik paks ja üsna liikumatu epidermis, mis eksisteerib just neis piirkondades. Ka tekivad villid sagedamini niiskele ja märjale kui kuivale nahale, kusjuures kuumus on soodutavaks faktoriks.

Kuidas ville ohjes hoida

Villide vältimiseks on vaja hõõrdumist vähendada. Jalgade puhul tuleks alustada õigest jalatsivalikust. Kingad peavad istuma mugavalt, kusjuures kingaotsa ja varba vahele peaks jääma pöidla paksune vahe. Kitsad kingad võivad tekitada ville suurele ja väikesele varbale. Liiga madalad kingad võivad tekitada ville varvastele ja liiga suured kingad varbaotstesse.

Sportjalatsid olgu mõeldud spetsiaalselt selle spordiala harrastamiseks. Jalatsit ostma mines kandke samu sokke, sisetaldu või ortopeedilisi lisandeid, mida te trenni tehes kandma hakkate. Proovige jalatseid jalga õhtul, kuna jalg paisub päeva jooksul. Kõndige jalanõusid ostes kaupluses ringi ning koju minnes käige nendega ringi veel paar tundi, et teha juba eos kindlaks võimalikud probleemid.

Sokid võivad vähendada hõõrdumist jala ja jalatsi vahel, kusjuures eriti head on selleks spetsiaalsed kahekihilised sokid. Polüpropüleenist ja muudest kaasaegsetest materjalidest valmistatud sokid viivad niiskuse naha pinnalt eemale efektiivsemalt kui vill või puuvill, mis vähendab samuti villide tekkimise ohtu.

Teine tõhus vahend villide ennetamiseks on kanda polsterdatud sisetaldu, et konkreetseid piirkondi toetada. Abi on ka vahenditest, mis jalga kuivatavad, näiteks jalapuudrist ja alumiiniumkloorhüdraati sisaldavatest antiperspirantidest. Hõõrdumise vähendamiseks võib jalale kanda ka õhukese kihi vaseliini. Igati soovitav on hell piirkond enne sportimist sideme või plaastriga katta.

Samad põhimõtted kehtivad ka käte kohta. Kandke kindaid, kui vähegi võimalik, ja plaasterdage hõõrumise suhtes hellad kohad, kandke kätele puudrit või antiperspiranti, et hoida nad kuivana.

Villide ravi

Kui te peaksite siiski villid saama, on järgmine ülesanne leevendada valu, vältida villide suurenemist ja infektsiooni. Konkreetsed meetmed sõltuvad villide suurusest ja sellest, kas ta on terve või katki. Tavaliselt tullakse villide ravimisega ise toime ning arsti poole tasub pöörduda vaid siis, kui villis tekib põletik, kui neid tekib pidevalt juurde ja ebatavalistesse kohtadesse või on tegemist väga tõsise juhtumiga. Infektsioonile viitavad mädane vedelik, naha punetus villi ümber ning villist lähtuvad punased jooned.

Väikesed villid ei põhjusta tavaliselt erilist ebamugavust ega nõua ravi. Looduse poolt antud parim kaitse villide vastu on selle enda nahk. Villinaha kaitsmiseks võiks selle katta plaastriga.

Suuremad valulised villid tuleks lasta vedelikust tühjaks nahka eemaldamata. Kõigepealt puhastage vill alkoholi või antibiootilise seebi ja veega. Seejärel ajage nõel leegi kohal kuumaks, oodake, kuni ta maha jahtub, ja torgake villi sisse väike auk.

Pressige vedelik õrnalt välja ning kandke siis peale antibiootilist määret. Vältige neomütsiini sisaldavaid määrdeid, kuna need võivad põhjustada allergilist reaktsiooni.

Seejärel katke vill sidemega ja vahetage seda iga päev - sagedamini, kui see määrdub või muutub niiskeks.

Väikeste rebenditega ville tuleks ravida samuti kui ise läbi torgatud ville. Suurte rebenditega villidel tuleks ettevaatlikult maniküürkääridega eemaldada katkine nahk ning selle alune nahk põhjalikult puhastada seebi ja vee ning antibakteriaalse vahendiga. Kandke peale antibakteriaalset määret ja katke sidemega, nagu eespool kirjeldatud.

Spordi tegemisel on kasulik kasutada ka polsterdusi. Vildist valmistatud ringikujulised polstrid kaitsevad väiksemaid ville, suuremad villid võivad vajada sidet. Villi ümbritsevale alale võib ka asetada lambavillast valmistatud sõõrikukujulise polstri.

Mugavus

Kõige lihtsam on vältida villide tekkimist füüsilise tegevuse alal eelpoolnimetatud võtetega. Aga kui villid peaksid siiski tekkima, aitab kiire reageerimine kiirelt taastada naha ja vältida infektsiooni.

NB! Antud informatsioon ei asenda arstiabi. Kkui teil on tõsiseid probleeme tervisega, pöörduge arsti poole.