Maiustamine ei tähenda siinkohal mitte ainult magusaid roogi ja kompvekke. Ning selleks, et ilma ülesoomise hirmuta pidulauast mõnu tunda, vajad toitumisterapeutide sõnul strateegiat. Söögiplaan aitavat, kuid tähtis on lähtuda põhimõttest: päev korraga. Siin on sulle kümme vihjet, kuidas jõuluaeg kaalutõusuta üle elada.

1. Vähenda lisamist ja näksimist

Kaloreid saab vältida mõistlikult süües. Kõlab lihtsalt, ent pea see meeles hetkel, kui võtad kausist peotäie pähkleid, tõstad veini juues taldrikule justkui märkamatul erinevaid juuste, valad praele juba mitmendat korda ülimaitsvat koorekastet või tõstad puuviljasalatile kaunistuseks topeltportsu vahukoort. Just sellised lisamised toovad su puusale hiljem mitu millimeetrit ja näitavad järgmise kaalumispäeval meelehärmi tekitavad kilogramme.

2. Kanna nö kehasse töödeldud või liibuvaid riided ning hoia teises käes pidevalt veeklaasi

Kõlab naljakalt, kuid toimib. Ideaalselt istuvas kleidis keskendud sa tõenäoliselt pidevalt kõhu seeshoidmisele. Ning kui külas või vastuvõtul võetakse toitu rootsi lauast, saad end lihtsamalt tagasi hoida, kui su teine käsi on pidevalt kinni — hoides veeklaasi.

3. Näri närimiskummi

Kindlasti ohkab praegu keegi pettunult — nätsu mälumine pole kombekas. Kuid soovitatav on see praeguses plaanis ometi. Kui tunned, et oled juba üht-teist pakutavast maitsnud ja tegelikult polegi kõht enam tühi, pista suhu suhkruvaba närimiskumm.

4. Ole toidusnoob

Pidulauas ei ole kohustust kõike maitsta, teab ameeriklaste dieediliidu esinaine Melinda Johnson. Vaata hoolega ja esmalt pisut eemalt, mis pakutavast on sinu tõelised lemmikud. Seejärel mõtle, mida neist sööd sa argipäeviti nagunii. Seejärel on valik lihtne: tõsta taldrikule vaid lemmikud ja söö neid aeglaselt, teadlikult ning nautides.

5. Ära jäta toidukordi vahele

Söö alati normaalselt ehk mitu korda päevas, näiteks iga kolme tunni tagant. Jälgi seda põhimõtet ka pühade ajal. Toidukordade edasilükkamine ning ootamine, et õhtul saab nagunii, palju ja ehk ka tasuta, rikub raudselt su vormi. Nii nagu ei ole võimalik ette magada, pole võimalik ka eelnevalt söömata jätmisega hiljem pidurooga endasse rohkem mahutada. Su päev võiks koosneda pidude hooajal tervislikust hommikusöögist, kergest lõunast ning vahetult enne pidulauda minekust lihtsamast salatist.

6. Tasa ja targu

Kui saabud pidusöögile, oota söömise alustamisega vähemalt pool tundi. Kui muud pole teha, joo kasvõi klaas mineraalvett, vaata ringi, lõõgastu ning uuri silmanurgast, mida teised külalised taldrikule on tõstnud. Kõige ohtlikum erinevatest toidlaudadest on muide nn rootsi laud. See peibutab sööma nii palju kui jaksad. Ja kui sa ei mõtle enne taldriku täitmist täpselt väja, mida sa tõeliselt süüa tahad, siis on kõht peagi heast-paremast liialt punnis.

7. Õhtu olgu lõbus ja mänguline

Kinnita oma tähelepanu toidult millelegi muule, soovitavalt olgu see sulle meeldiv tegevus. Mängige sõpradega ja/või pereringis näiteks mõnda lauamängu või laulge koos jõululaule. Pea meeles, et parim pidu on see, kus ka tantsida saab. Nii võid luua perele näiteks uue jõulutraditsiooni: ringmängud ja mõned tantsud.

8. Joo vaheldumisi alkohoolseid ja alkoholivabu jooke

Seda muidugi juhul, kui sa üldse ikka tarbid alkoholi. Alkohoolsed joogid on kaloreid täis, eriti need jõuludeks kokku segatud soojad ja külmadki segud. Kalorite hulka saab piirata ka juues vaheldumisi näiteks glögi ja sidruniga maitsestatud vett.

9. Jäta eelroog vahele

Tee seda teadlikult. Kui tunned, et soovid siiski midagi näksida enne pearooga, vali taldrikule juur- ja puuvilju ning mõned pähklid.

10. Piira valikut

Asjatundjate sõnul peaks taldrikule korraga tõstma vaid kahte erinevat liiki toitu. Kui need söödud, võid loomulikult juurde tõsta, aga mitte rohkem kui kahte liiki korraga. Sest rikkalikum valik tekitab suurema isu kui sa rahuldama peaksid ja suudad.

KOKKUVÕTTEKS: pea meeles, et jõulupühad on palju muudki kui vaid hea söök ja jook. Pühad on aeg, mida lähedastega koos aega veeta ja lihtsalt olla. Nautides. Kui suudad nii ka eelseisvad pühad üle ja läbi elada, ei võta sa tõenäoliselt mitte kilogi juurde.

Kui aga peaks juhtuma, et sa leiad end siiski öösel kell kaks hingedele jäetud palukesi söömas, siis ära sõima end vaid võta rahulikumalt. Hommikul tee enne hommikusööki lihtsalt üks pikem tiir ümber maja, kvartali või linnaosa. Ning tuppa tulles loe uuesti üle need kümme vihjet. Ehk vaatad sa nüüd neid juba pisut teisema pilguga.

“Top 10 holiday diet tips of all time”