Kui tunned kogu aeg magusaisu, siis tea, et sa ei ole selles üksi. Selle põhjuseks on sageli suhkru tarbimine, ilma et me sellest ise teadlikudki oleksime. Meie keha muudab ka süsivesikud suhkruks ning süsivesikuid, eriti just kiireid süsivesikuid, on tänapäeva inimeste toidus palju. See on aga üks kõige kahjulikumaid toite, kuid tänapäeva toiduainetööstuses toodetakse neid üha rohkem. Kõik jahud ja suhkrud on rafineeritud ning see on meie kiviajast pärit ajule lihtsalt liiga palju.

Suhkrumolekulide jõudmisel verre tunneme kohe heaolutunnet. Kui insuliin on oma töö ära teinud ning veresuhkru tase langeb, tekib magusaisu tagasi. Ehk me sööme jälle ning samasugune surnud ring jätkub.

Õnneks on nippe, kuidas magusaisust vabaneda. Need ei pruugi küll kõikidel inimestel ühtmoodi toimida, sest iga inimene on biokeemiliselt erinev. Seepärast ongi oluline ise järele proovida.

18 sammu suhkruvaba eluni:

1. Ära anna ahvatlusele järele — kui maiustused on kapi peal ning ootavad söömist, on neile raske vastu panna. Seepärast ära neid üldse muretse ning tühjenda ka oma külmkapp ja kapid magusast. Mitte kõhtu, vaid pigem jaga teistele.

2. Räägi teistele — räägi oma lähedastele ja tuttavatele, et soovid suhkrusõltuvusest vabaneda. Ehk mõtlevad nad siis enne järele kui hakkavad sulle maiustusi pakkuma.

3. Söö regulaarselt — hoia oma veresuhkru tase ühtlasena. Söö hommikusööki, lõunasööki ja õhtusööki regulaarsetel kellaaegadel.

4. Joo vett — vaheta kõik magustatud joogid nagu mahlad ja karastusjoogid vee vastu välja. Joo pigem vett, kuhu on lõigatud kurgiviilud või pandud tsitruselisi.

5. Väldi „light“-tooteid — väldi magustatud asju, mis kalorite vähendamiseks on magustatud tehisainetega. Need tekitavad veelgi suurema magusaisu ning on lisaks ebatervislikumad. Unusta ära tooted, kuhu on kirjutatud „light“.

6. Söö vahepala — Söö 3 peamise söögikorra vahel ka vahepalasid. Olgu selleks siis kohupiim, kodujuust, puuvili, pähklid, marjad. Kui kõht on täis, väheneb ka magusaisu.

7. Loobu valgest pastast — Väldi kiireid süsivesikuid nagu pasta, riis, kartul ning teised suhkru-, jahu- ja tärkliserikkad toiduained.

8. Ära ostle näljasena — Enne poodi minemist söö kindlasti midagi. Näljasena toitude vahel ringi jalutamine on kurjast, sest ka tugeva iseloomuga inimene ei suuda siis kiusatustele vastu panna. Nälja puhul tõmbab sageli just rämpstoidu nagu kartulikrõpsud ja kompvekid, poole nagu magnetiga.

9. Tee ostunimekiri — nimekiri vähendab riski, et paned ostukorvi suhkrurikkaid tooteid.

10. Vaata toitainete sisaldust — vaata pakendilt toitainete sisaldust. Suhkrut pannakse paljudesse toodetesse, kust seda oodata ei oska. Eelista suhkruta alternatiive.

11. Valmista toit ise — eelista toitu, mille oled ise valmistanud, siis on lihtsam jälgida, mida suhu pistad. Lisaks on valmistoidud sageli väga suhkrurikkad.

12. Pane kotti hädaabi vahepala — hoia kotis alati puuvilja või pähkleid, mida on hea võtta kui ahvatlev küpsetiste lõhn linnas kõndides ninna tungib.

13. Ära anna kohe isule järele — kui tunned magusaisu, ära torma kohe midagi magusat võtma. Oota mõned minutid, siis väheneb tavaliselt ka isu. Mida pikem aeg, seda tõenäolisem, et isu hakkab üldse vähenema.

14. Liigu — need, kes liiguvad iga päev piisavalt, neil väheneb ka magusaisu. Treenides vabanevad kehas endorfiinid, keha enda heaolutunde hormoonid ning vajadus magusa järele ei ole enam sama suur.

15. Maga korralikult — magades tasakaalustab keha ise veresuhkrutaset.

16. Räägi magusaisu ära — kui tunned, et magusaisu tuleb, helista parem sõbrale. Telefoniga rääkides unustad peagi oma isu ära.

17. Vali hoolega — kui isu muutub vastupandamatuks, vali siiski hoolega, mida suhu pistad. Eelista tumedat shokolaadi, mis sisaldab suures koguses kakaod. See on parem valik kui kotitäis suhkrurikkaid komme.

18. Ära anna alla — Tagasilöögid? Ära lase end sellest heidutada. Alusta vaid uuesti. Uute harjumuste tekkimine võtabki aega ning tagasilöögid on selles osas loomulikud.

Allikas: Expressen.se