Rasva vajab organism rasvlahustuvate vitamiinide (A,D,E ja K-vitamiin) ja üle 600 erineva toitaine imendumiseks. Organism ei omasta kapsas ja brokolis leiduvat K-vitamiini, kui neid süüakse ilma rasvata. Ilma K-vitamiinita aga ei talletu luudes ja hammastes kaltsium. Samuti ei suuda organism ilma rasvata omastada vähivastaseid antioksüdante lükopeeni ja karoteeni, mida leidub näiteks tomatis.
Oliiviõli sisaldab:
- vitamiine A, D ja K;
— E-vitamiini (1,6 milligrammi teelusika kohta). E-vitamiini päevane soovitatav kogus on 8-10 mg, 85 g oliiviõli sisaldab 10 mg E-vitamiini. E-vitamiinil on vähivastane toime, sest ta on antioksüdant, mis kaitseb organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest.
- suurel hulgal antioksüdante;
— supilusikatäies oliiviõlis on 120 kcal, 14 grammi rasva, puudub kolesterool;
— omega-3 rühm (polüküllastumata rasvhapped);
— omega-6 rühm (polüküllastumata rasvhapped), 1 supilusikatäis katab päevase vajaduse;
— omega-9 rühm (monoküllastumata rasvhapped)
Iga päev tuleks võtta vähemalt kaks supilusikatäit esmase külmpressi oliiviõli. Lisaks immuunsüsteemi tugevdamisele aitab oliiviõli võidelda mitmete haigustega.
Südame ja veresoonkonna haigused — vähendab kahjuliku kolesterooli taset veres ja aitab takistada arterite lupjumist ning vere hüübimist;
Alandab vererõhku;
Diabeet — alandab glükoositaset ja aitab reguleerida veresuhkrut;
Vähk — avaldab kaitsvat toimet pahaloomuliste kasvajate vastu;
Soodustab seedimist, stimuleerib ainevahetust ja aitab kontrollida kehakaalu;
Stimuleerib sapipõie tegevust ning sapi- ja pankrease eritiste teket;
Kaitseb sapikivide ja maohaavade moodustumise eest;
Parandab kehasiseseid ja -väliseid kudesid ning kaitseb nakkuste ja põletike eest;
Aitab kaasa aju ja närvisüsteemi arenemisele ja tööle;
Oliiviõli sisaldab antioksüdante nagu E-vitamiin, karotenoidid ja fenoolsed ühendid, millega võitleb stressi vastu ja aitab kaasa pika eluea saavutamisele;
Reumatoidartriit areneb vähema tõenäosusega inimestel, kelle dieet sisaldab oliiviõli;