Rasva vajab organism rasvlahustuvate vitamiinide (A,D,E ja K-vitamiin)  ja üle 600 erineva toitaine imendumiseks. Organism ei omasta kapsas ja brokolis leiduvat K-vitamiini, kui neid süüakse ilma rasvata. Ilma K-vitamiinita aga ei talletu luudes ja hammastes kaltsium. Samuti ei suuda organism ilma rasvata omastada vähivastaseid antioksüdante lükopeeni ja karoteeni, mida leidub näiteks tomatis.

Oliiviõli sisaldab:

- vitamiine A, D ja K;
 — E-vitamiini (1,6 milligrammi teelusika kohta). E-vitamiini päevane soovitatav kogus on 8-10 mg, 85 g oliiviõli sisaldab 10 mg E-vitamiini. E-vitamiinil on vähivastane toime, sest ta on antioksüdant, mis kaitseb organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest.
- suurel hulgal antioksüdante;
 — supilusikatäies oliiviõlis on 120 kcal, 14 grammi rasva, puudub kolesterool;
 — omega-3 rühm (polüküllastumata rasvhapped);
 — omega-6 rühm (polüküllastumata rasvhapped), 1 supilusikatäis katab päevase vajaduse;
 — omega-9 rühm (monoküllastumata rasvhapped)

Iga päev tuleks võtta vähemalt kaks supilusikatäit esmase külmpressi oliiviõli. Lisaks immuunsüsteemi tugevdamisele aitab oliiviõli võidelda mitmete haigustega.

Südame ja veresoonkonna haigused — vähendab kahjuliku kolesterooli taset veres ja aitab takistada arterite lupjumist ning vere hüübimist;

Alandab vererõhku;

Diabeet — alandab glükoositaset ja aitab reguleerida veresuhkrut;

Vähk — avaldab kaitsvat toimet pahaloomuliste kasvajate vastu;

Soodustab seedimist, stimuleerib ainevahetust ja aitab kontrollida kehakaalu;

Stimuleerib sapipõie tegevust ning sapi- ja pankrease eritiste teket;

Kaitseb sapikivide ja maohaavade moodustumise eest;

Parandab kehasiseseid ja -väliseid kudesid ning kaitseb nakkuste ja põletike eest;

Aitab kaasa aju ja närvisüsteemi arenemisele ja tööle;

Oliiviõli sisaldab antioksüdante nagu E-vitamiin, karotenoidid ja fenoolsed ühendid, millega võitleb stressi vastu ja aitab kaasa pika eluea saavutamisele;

Reumatoidartriit areneb vähema tõenäosusega inimestel, kelle dieet sisaldab oliiviõli;

Aitab ära hoida osteoporoosi, kuna oliiviõli tarbimine parandab luukoe mineraliseerumist ja lubjastumist ning aitab kaltsiumil imenduda;

Aitab kaasa lastel luustiku arenemisele ja kaitseb luuhõrenemise ning kaltsiumivaeguse eest vanematel inimestel;

Õli tervislikkuse määrab õli kvaliteet.

Sugugi mitte kõik taimsed õlid ei ole tervislikud. Suur osa toidupoodides pakutavatest taimeõlidest on kuumtöötlemise teel toodetud rafineeritud õlid. Toiduainetetööstuse jaoks on see kasulik — tootmine on odav ja õli säilivusaeg pikk. Kuid see, mis kuumtöötlemis- ja rafineerimisprotsessis õlist järele jääb võib olla tervisele kahjulik.

Kui vähegi võimalik vali oliiviõlidest esmase külmpressi oliiviõli (extra virgin oliiviõli), sest see on kõige tervislikum!

Loe veel oliiviõlist: www.oliva.ee