Ravi toeks kasutatakse astelpaju marju, mahla, õli ja lehti. Lehtedes on samuti rikkalik vitamiinide, orgaaniliste hapete (tunduvalt vähem kui marjades), bakterivastaste ja mineraalainete hulk.

Astelpaju lehed on organismile kasulikud:

  1. tugevdavad organismi kaitsevõimet, ergutavad hormonaalsüsteemi tegevust ja kaitsevad maksarakke;
  2. soodustavad kudede taastumist;
  3. aitavad ära hoida veresoonte lupjumist;
  4. ravivad nahahaigusi ja noorendavad näonahka (lehtede keedusega määrimine ja kompress);
  5. on tugiraviks pahaloomuliste kasvajate korral, ka kiiritusravi ajal (lehetee joomine);
  6. leevendavad külmetushaigusi (sooja tee või tõmmise joomine);
  7. normaliseerivad vere koostist (kehvveresuse puhul tee joomine 1 kuu järjest, nädal vahet);
  8. tugevdavad südame tööd;
  9. tugevdavad juukseid, kõrvaldavad kõõma ja taastavad brünettide loomuliku juuksevärvi (tõmmisega juuste loputamine);
  10. on leevenduseks veenilaiendite korral (juua leheteed ja teha tõmmisega kompressi);
  11. on ravitoeks reuma ja podagra puhul (lehevann – 1 peotäis lehti marlikotikeses seo kraani külge, et kuum vesi läbi jookseks).

Astelpaju marjadel ja mahlal on mao ülihappesuse korral ärritav toime, kuid õlil ja lehtedel seda pole. Samuti pole ohtu lehetee joomisel ka ülihappesusega gastriidi korral.

Lehetee retsept

  • 1–2 sl kuivi lehti vala üle 1 kl keeva veega
  • lase 15–20 minutit soojas tõmmata, kurna
  • joo 0,5 kl korraga 3 korda päevas söögikordade vahel

Lehetee sobib ka igapäevateeks, sel juhul piisab ühest supilusikatäiest klaasi kohta.

Allikas: kodus.ee