Varem arvati, et täiskasvanutest 1-5 protsenti ei talu piima, kuid see kehtib vaid vanemate inimeste kohta, kes on sündinud enne 1920-ndaid. Nooremate täiskasvanute hulgas on laktoositalumatus tõusnud juba 14 protsendini ehk peaaegu iga viies kannatab piimatalumatuse käes.

See tähendab, et kõhuprobleemide korral peaks rohkem arvestama diagnoosimisel laktoositalumatust ning ka ravimite tarbimise peaks üle vaatama. Toit ja ravimid, mis sisaldavad laktoosi peaks asendama sobivatega.

Laktoositalumatus tähendab, et keha ei tooda enam laktaasi, proteiini, mis lagundab piimasuhkrut. Piima joomine ei ole sellisel juhul küll ohtlik, kuid võib tekitada valu, gaase ja mulle kõhus.

Mõned taluvad veidi piima või tarbides seda näiteks koore kujul toidus, kuid enam täiskasvanuid ei vaja ning nende organism ka ei talu piima. Lapsed seevastu on vähem piimalaktoosi vastu tundlikud ning nende organismile on piima vaja. Piim sisaldab ka palju D-vitamiini, mis aitab hästi päikesevaesel ajal. Kui piima keha ei talu on teine hea D-vitamiini allikas rasvane kala.