Kuid tihti võid need lõksud välistada ning olla ikka rahulolematu oma füüsilise, vaimse või emotsionaalse tervise seisundiga. Siis tasub mõelda, et võib-olla kannatad varjatud toiduallergia all.

Millised on toiduallergia sümptomid

Toiduallergia reaktsioonid võivad varieeruda väga kergetest kuni eluohtlikeni, sealhulgas ka anafülaksia, mis on väga kiiresti arenev ja potentsiaalselt eluohtlik reaktsioon. Allergiline reaktsioon on sisuliselt immuunsüsteemi ülereageerimine põletikuga mõnele ainele, mis võib teistele inimestele olla kergesti talutav. On arvatud, et isegi kuni 60% haigustest on mingil määral põhjustatud tundlikkusest toidu suhtes. Paljusid üllatab aga tõsiasi, et toidutundlikkus võib tekitada palju enamat kui seedesüsteemi probleemid. See võib tekitada ka psühholoogilisi ja emotsionaalseid probleeme.

Enamasti seostatakse allergiaga nõgestõbe, lööbeid, silmade kuivamist ja tilkuvat nina. Kuid toiduallergia tuvastamise ning allergeenide välistamise järel on inimesed tavaliselt vabanenud ülekilodest, liigese- ja nahaprobleemidest, kroonilisest väsimusest, hüperaktiivsusest ning paljudest muudest tervisehädadest.

Peamised terviseprobleemid, mis võivad vihjata varjatud toiduallergiale:

  • Krooniline väsimus on levinud sümptom, mis võib viidata toidutundlikkusele. See võib osutada pärmseene vohamisele kehas, mille ravimiseks on vajalik range dieet ja probiootikumide tarbimine.
  • Igasuguste seedesüsteemi häirete puhul nagu tsöliaakiahaigus ning ärritunud soole sündroom, tuleks testida ka võimaliku varjatud toidutundlikkuse osas.
  • Seedehäired nagu puhitus, gaasid, kõhukinnisus, kõhulahtisus ning väsimus peale söömist võib viidata spetsifilistele toiduallergiatele.
  • Depressioon, ärrituvus ja/või tujukõikumised võivad olla põhjustatud toidust. Psühhiaatriainstituut, mis keelas skisofreeniliste patsientide toidus piimatooted ja gluteeni, vabastas nad ravilt poole kiiremini, kui sama haigusega patsiendid, kes toitusid tavapäraselt.
  • Nahaprobleemid, lööbed ja ekseem on tavapärased allergia näited.
  • Laste astma on tihti põhjustatud toiduallergiast.
  • Tähelepanu- ja käitumishäire ning autismispektri häired on enamasti seotud põletikuga soolestiku sisepinnal, mis võib olla põhjustatud vaktsiinidest ning mida saab ravida teatud toidugruppide elimineerimisega menüüst ning probiootikumidega.

Tihti kasutatakse võimaliku varjatud allergia välja selgitamiseks välistamisdieeti, mille käigus tavapäraselt allergiat tekitavad toiduained välistatakse menüüst kaheks nädalaks täielikult. Siis hakatakse neid ükshaaval uuesti menüüsse lisama, et selgitada välja võimalik allergeen. Või lihtsalt ei hakatagi neid toite edaspidi tarbima, kui enesetunne on hea.

Kõige sagedasemad toiduallergia põhjustajad

Piimatooted — enamasti põhjustab piimaallergiat suurfarmide lehmade pastöriseeritud ja homogeniseeritud piim. Vahel ei sobi töödeldud piim, kuid toorpiim sobib.

Nisu ja teised kõrge gluteenisisaldusega teraviljad: tihti põhjustab toiduallergiat lisaks gluteenile ka nisutoodetes kasutatav pärm.

Sojatooted: soja põhjustab paljude jaoks probleeme. Fermenteeritud sojatooted nagu tempeh ja sojakaste võivad olla kergemini talutavad.

Koorikloomad ja krevetid võivad sageli põhjustada allergilisi reaktsioone.

Maapähklid ja teised pähklid on väga sageli allergeenid.

Iroonilisel kombel on inimesed tihti sõltuvuses neist toitudest, mille suhtes nende organism tundlik on.