Kasemahl on tervisele äärmiselt kasulik! Millal ja kuidas seda koguda?

 (5)
Kask, kasemahl
Kask, kasemahlFoto: Maaleht arhiiv

Looduslik puumahl on kevade esimene värske saadus. Tervislikumat ja puhtamat mahla on keeruline leida.

1. Kasemahlas usuti olevat maagilist väge, mis pidi aitama 101 tõve ja haiguse vastu ning joojat noorendama.

2. Vitamiinid. Kasemahl sisaldab vett, glükoosi, fruktoosi, vitamiine (C, PP, karotiin), taimseid hormoone, saponiine, suhkruid, õunhapet, valku, rauda, fosforit, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, tsinki, aroomaineid. Kasemahlas sisalduvad taimsed mikroelemendid on inimorganismile kergesti omastatavad.

3. Kasemahl aitab võidelda väsimuse ja stressiga.

4. Kasemahl kiirendab ainevahetust ja lahustab tselluliiti.

5. Mahl on hea neerudele, ergutades nende tegevust ning aidates seeläbi liigsetest sooladest vabaneda.

6. Kevadel tasub teha mahlakuure reuma, podagra ja lihaspinge korral.

7. Kasemahlaga nägu pestes muutub see heledamaks ja pehmemaks.

8. Mahlast on kasu ka ilusate juuste saamiseks. Loputades kiharaid kasemahlaga, muutuvad need siidiseks.

9. Kasemahl parandab vereloomet.

10. Mahl aitab võidelda peavaluga.

Millal koguda?

Kasemahla jooksma hakkamine sõltub sellest, kas maa on külmunud või mitte. Kuna tänavu on maa sula, võib kasemahla saada juba üsna varakult.

Parim aeg kasemahla kogumiseks on siis, kui ööpäeva keskmine temperatuur on +4 kuni +6 kraadi. Mahla tuleb ainult päevasel ajal, kui on soojakraadid.

Seotud lood:

Mahla laskmiseks tasub valida kõrgemal kohal kasvav puu, sest tema mahl on magusam.

Olenevalt kevadest on kasemahlaaega kolm kuni neli nädalat. Kui kask läheb hiirekõrvu, lakkab ka mahlajooks.

Kuidas kasemahla koguda?

Puuri (kas puuri või drelliga) puutüvesse paraja suurusega auk. Oluline on puurida väikese kaldega, mitte horisontaalselt — nii pääseb mahl paremini jooksma.

Tee auk puu lõunapoolsele küljele, 0,5–1,0 meetri kõrgusele maapinnast.

Vooli vahtra- või kasepuust tila. Lõika tila sisse soon, mida mööda hakkab mahl hiljem anumasse voolama.

Löö tila tihedalt otsapidi puuritud auku. Pane ümber takunööri, et mahl külgedelt välja nirisema ei hakkaks.

Aseta tila alla kogumisnõu. See kata niimoodi, et vihma või lörtsi sisse ei sajaks.

Kui puult enam mahla ei võeta, tuleb puuritud ava tingimata sulgeda puidust punniga, et seeneeosed ega muud haigusetekitajad puusse ei pääseks.

Õpi valmistama kasemahlakalja sidruniga, selle retsepti abil!