1. Looduslikud kommid

Käid kommiriiuli juures edasi-tagasi ning arvad, et looduslike maiustuste juurde lisatud müügiargumendid „looduslik“, „looduslikud värvained“, „ilma lisatud suhkruta“, muudavad selle tervislikuks? Tegelikult sisaldavad ka need palju ebatervislikke aineid.

Meil on harjumuseks lisada võrdusmärk suhkru ja maiustuse vahele. Ehk kui pakendil on kirjas „ilma lisatud suhkruta“ või „30% vähem suhkrut“, võib tootes siiski olla palju suhkrut. Ehk isegi kui valid poest „loodusliku“ valiku, sisaldab see palju tühju kaloreid. Hea näide on kuivatatud banaanid. Need ei ole pooltki nii tervislikud kui me arvame. Enamik neist on kastetud suhkrusse ja mee sisse, praetud kookosõlis ning 100 grammi kohta on rasva ca 35 grammi. Kuid kuivatatud puuviljad on siiski tervislikumad kui maiustused, mis sisaldavad erinevaid suhkruid, kunstlike lõhna- ja värvaineid.

2. Sojapiim

Kas oled ka valinud soovituste järgi lehmapiima asemel sojapiima? Lehmapiima üle on viimasel ajal palju arutatud, kuid soja sisaldab palju östrogeenisarnaseid kasvuaineid ning need mõjuvad samamoodi nagu naissuguhormoon östrogeen. Seepärast võivad need mõjutada horoomide tasakaalu negatiivselt nii naistel kui meestel.

Sojapiima kasutatakse mitmetes valmistoodetes. Kui oled östrogeeni osas tundlik, on soovitav vältida sojapiima joomist. Kui sa ei soovi/saa juua lehmapiima või sojapiima on olemas veel mandlipiim, riisipiim ning kookospiim.

3. Speltanisu

Speltajahu on tutvustatud kui midagi väga tervislikku, kuid ta on üks nisu sortidest ning vaid veidi tervislikum kui tavaline nisu. Oluline on hoopis, kas tegemist on täisteraga või mitte. Eelista täisterajahu, siis toitud ka tervislikumalt. Selline jahu sisaldab kogu teravilja osa ehk koort, sisu jne. Koores on palu kasulikke kiudaineid, valke ja vitamiini ning tera sisaldab kasulikke rasvhappeid, vitamiine ja mineraale, isegi kui need moodustavad teras vaid väikese osa. Tera sisaldab peamiselt ainult tärklist ja valku. Tavaline nisujahu koosneb peamiselt vaid nisutera sisust.

4. Puuviljajogurt

Lihtne on arvata, et puuvili ja jogurt koos on midagi väga tervislikku, kuid sageli ei pea see üldse paika. Paljud puuviljajogurtid sisaldavad palju suhkrut ja rasva ja seda peaaegu samas koguses kui karastusjoogid või ebatervislikud magustoidud.

Kui eelistad hommikut alustada jogurtiga, siis vali maitsestamata variant.

5. Hommikusöögitooted

Hommikusöögiks mõeldud helbed ja teised tooted sisaldavad reklaami järgi palju kiudaineid, kuid paljusid neist ei saa siiski tervislikuks pidada. Paljud sisaldavad palju suhkrut, et kiudaineid ja täistera kergemini alla läheks. Tervislikum on teha ise kaerahelvestest puder ja süüa seda piimaga hommikusöögiks. Maitsesta enda maitse järgi banaani, rosinate, datlite või mandlitega.

Kui sul on rohkem aega on heaks alternatiiviks toitev omlett köögiviljadega.

Allikas: Iform.se