Umbes kaks tuhat aastat tagasi tekkis Põhja-Euroopa lehmadel spontaanne mutatsioon, mille tõttu lehmapiimas tavapärane valk A2-tüüpi kaseiin asendus A1-tüüpi kaseiiniga. Seedimise käigus muundatakse A1-tüüpi kaseiin lektiinisarnaseks valguks β-kasomorfiiniks. See valk kinnitub kõhunäärme insuliini tootvatele rakkudele, mida nimetatakse beetarakkudeks, ja kutsub esile immuunsüsteemi rünnaku kõhunäärmele inimestel, kes joovad selliste lehmade piima või söövad sellest tehtud juustu.5 Tõenäoliselt on see I tüüpi diabeedi peamine põhjus.6 Lõuna-Euroopa lehmad, kitsed ja lambad toodavad piimas endiselt A2-tüüpi kaseiini, kuid kuna A1-tüüpi kaseiini tootvad lehmad on suuremad ja annavad rohkem piima, eelistavad karjakasvatajad neid. Kõige levinum piimaveisetõug maailmas on holsteini veis, kelle piim sisaldab seda problemaatilist lektiinilaadset valku. Kui kahtlustate, et lehmapiima joomine valmistab teile probleeme, siis on küsimus peaaegu kindlasti lehmatõus, mitte piimas üldse. Must-valge holstein on klassikaline näide A1-lehmast, samas kui görnsi, šveitsi punane ja belgia sinine on A2-tüüpi. Seepärast, kui tarbite piimatooteid, soovitan valida ainult A2-tüüpi kaseiini sisaldavaid tooteid, mida toidukaupade poed on viimasel ajal hakanud ka pakkuma, eriti Ameerika läänerannikul. Alternatiivina kasutage ohutuse mõttes kitse- või lambapiima.
3. MUUTUS: Uue Maailma taimed
Võiks arvata, et oleme viimase kümne tuhande aasta jooksul neid uusi lektiine küllalt hästi taluma hakanud, kuid teeme veel ühe rännaku minevikku. Viis sajandit tagasi toimus viimane suur muutus lektiinidega kokkupuutumises, võib-olla üldse suurim, kui eurooplased jõudsid Ameerikasse. Maadeavastajad tõid Uuest Maailmast pärit toiduained sünnimaale kaasa ja see „Kolumbuse pärand” avas ülejäänud maailma tervele reale uutele lektiinidele. Nende toiduainete hulka kuuluvad maavitsalised, enamik oasorte (kaunviljad, sealhulgas maapähklid ja india pähklid), teraviljad, pseudoteraviljad nagu amarant ja kinoa, kõrvitsalised (kõrvitsad ja kabatšokid) ning chia ja muude taimede seemned. Kõik need on toidud, mida ükski eurooplane, aasialane ega aafriklane polnud kunagi varem näinud, veel vähem söönud. Pooled neist toitudest, mida teile tervislikena soovitatakse, on tegelikult pärit Uuest Maailmast ja enamikul inimkonnast puudus nendega varasem kokkupuude, mis tähendab, et meie keha, meie soolebakterid ja immuunsüsteem on nende talumiseks halvasti ette valmistatud. Lektiinide tundmaõppimine 500 aasta jooksul on evolutsiooni mõistes sama mis kiirkohting!
Info pärineb Steven R. Gundry raamatust "Vastuolulised taimed. Lahingud seedetraktis".
