Kuigi kurkum tundub nime poolest olevat pigem tegelane mõnest võõramaisest muinasjutust, on see tegelikult põnev lõunamaine vürts, mida ka eestlased kindlasti võõrastama ei peaks. Sel kaunil kollasel pulbril on imettegevad omadused, millest me igapäevase tarbimisega suurt kasu võiksime lõigata.

Kurkum ehk kollajuur on Lõuna-Aasiast pärit ingveri sugulane (nimetatakse ka kollaseks ingveriks), mis kuulub ka vääramatult idamaise karri koostisesse. Kurkumi aktiivaineks on kurkumiin, võimsate raviomadustega aine, mis on maksa toonust tõstvate superkangelaste hulgas. Ja kuna varakevad on parim maksapuhastuse aeg, siis on just praegu viimane aeg see imeline pulber oma käeulatusse sättida.

Tapab vähirakke

Kurkumiin pärsib edukalt kasvajate tekkimist ja vohamist, kuna kutsub esile vähirakkude surma. Eriti edukas on see just järjest sagedamini esinevate, sünteetilistest hormoonidest, keskkonnamürkidest ja pestitsiididest tulenevate östrogeen-retseptor positiivsete vähkide (nt rinnavähk) summutamisel. Kurkumiin takistab östrogeense toimega kemikaalidel hormoonretseptoritele kinnitumast, hoides seega ära halvaloomulised kõrvalekalded — kurkumiiniga kokku puutudes sunnitakse vähirakud sõna otseses mõttes iseennast seedima. Teadusuuringutes on tõestatud kurkumiini eesnäärme- ja käärsoolevähi, lapseea leukeemia, kilpnäärme vähi ja nahavähi (melanoomi) vastane toime.

Vitamiinirikas meistertervendaja

Kurkum sisaldab rikkalikus koguses tervendavaid antioksüdante ja vitamiine. Kurkumis on ohtralt C, E ja K vitamiini. K-vitamiinil on teatavasti verehüübimist võimendav toime, ühtlasi on see vitamiin oluline keha võimsama antioksüdandi glutatiooni stimuleerija.

Kurkumi imeravija portfooliosse lisanduvad järgmised toimed.

  • Lisaks bakterivastasetele omadustele toimib kurkum valuvaigistavalt.
  • Kurkumiin alandab kahjulikku kolesterooli taset ja pärsib veretrombide teket, kuna blokeerib põletikuliste ainete (II seeria prostaglandiinide) tootmist. Ühtlasi aitab kurkum vältida ja leevendada ateroskleroosi.
  • Kurkum on näidanud suurepärast toimet metaboolse sündroomi leevendaja ja ärahoidjana, kuna alandab vererasvade taset, aitab reguleerida ainevahetust ja vähendada kehakaalu.
  • Kurkum on tõestatult tõhus diabeedi riski vähendajana.
  • Kurkum aitab pea kõikide maksaprobleemide, k.a rasvmaksa ja hepatiidi puhul.
  • Hiinas on kurkumit aastasadu kasutatud depressioonivastase ravimina.
  • Kurkum takistab amüloidnaastude tekkimist ajus, vähendades seeläbi Alzheimerisse haigestumise riski ja leevendades juba olemasolevat haigust.
  • Kurkumiini kasutatakse edukalt põletikuliste nahahaiguste sh akne ja psoriaasi raviks.
  • Kurkumil on haavade paranemist ja naha taastumist kiirendav toime.
  • Kurkumiini põletikuvastased omadused näitavad suurepärast toimet süsteemse põletikuga kulgevate haiguste (nt reuma ja osteoartriidi) ravis.
  • Kurkumiini toime vähendab tõendatult aneurüsmi (veresoone seina väljasopistuse) sümptomeid.
  • Kurkum on suureks abiks seedeprobleemide leevendamisel.

Kurkumi kaasamine igapäevasele toidulauale on lihtsaim viis puhastada ja detoksifitseerida keha. Kollast imepulbrit võib panna pea kõikide pajaroogade ja kastmete sisse, raputada seda pastatoitudesse ja lihale. Kuna tegu on rasvlahustuva ainega, suureneb kurkumi ravitoime, kui seda pisut kuumutada ja rasvaga kombineerida. Samas toimib suurepäraselt ja tervendavalt ka kurkumitee.