Kas liha on siis hea või halb? Liha on ju parim valgu, raua ja tsingi allikas või põhjustab see hoopis vähki ning südame-veresoonkonna haiguseid?

Toitumisspetsialist Anki Sundin leiab, et liha on hea valgu, raua ja magneesiumi allikas. Kehal on lihast lihtne valku omastada ning meil ei ole vaja süüa täiendavat taimset valku. Rootsi Toiduaineamet aga leiab, et inimesed peaksid lihatarbimist vähendama, sest hetkel ei ole teaduslikke aluseid, kas punane liha põhjustab haiguseid või on põhjuseks suures koguses lihatarbijate teistsugune elustiil iseeneses.

Punane liha sisaldab palju küllastunud rasvhappeid, kuid paljud uuringud on näidanud, et kui inimene on terve, siis ei ole küllastunud rasvhappe tarbimine ohtlik. Oluline on tarbida puhast liha, mitte poolfabrikaate ning vorstitooteid.

Dietist Anna Vrede aga leiab, et kõige parem on süüa mitmekesiselt. Kui süüa palju liha, siis tarbitakse lihtsalt vähem kala ja köögivilja ning seepärast peaks eelistama ka muud toitu. Kalas, pähklites ja avokados on rohkem tervislikke rasvhappeid. Lisaks leidub palju tsinki ja rauda kaunviljades ja roheliselehelistes köögiviljades ehk ka lihakogust vähendades ei jää keha toitainete puudusesse.

Uuringud on näidanud, et liha võib suurendada jämesoole- ning pärasoolevähki haigestumise riski. Seda just punane liha ning töödeldud lihatooted nagu poolfabrikaadid ning pasteedid.

Allikas: hd.se