Nipid väljas söömiseks: kuidas tervislikumalt lõunat süüa ja ka muul ajal restoranides paremaid valikuid teha

 (1)
Nipid väljas söömiseks: kuidas tervislikumalt lõunat süüa ja ka muul ajal restoranides paremaid valikuid teha
Foto: Unsplash

Täna ilmus Tervise Arengu Instituudi (TAI) ja Rahva Raamatu koostöös riiklikel toitumissoovitustel põhinev raamat „Tervislik toitumine“, mis aitab vastuoluliste toitumissoovituste seast valida teadusuuringutel põhinevad ja rahvusvaheliselt aktsepteeritud põhimõtted. Siin on mõned nipid, kuidas väljas süües paremaid valikuid teha.

  • Väljas süües võta prae koostises väiksem lihatükk, selle asemel söö rohkem köögivilju
  • Väljas süües eelista hautatud ja keedetud toitu praetud toidule ning lõuna- või õhtusöögi tellimisel jälgi taldrikureeglit
  • Väldi frititud toitu, sest üldjuhul ei vahetata õli fritüürides piisavalt tihti. Samuti suureneb frittimise käigus toidu energiasisaldus
  • Paneeritud toitude söömisel arvesta, et paneering imab endasse palju rasva, mistõttu toidu energiasisaldus on suurenenud
  • Päevapraadi süües ära liialda rasvaga. Valides väljas süües midagi rasvarikast, näiteks Kiievi kotleti, vali lisandiks midagi vähem rasvast, näiteks eelista keedetud kartuleid ahjukartulitele, värsket salatit majoneesikastmega salatile
  • Lõunasöögirestoranides on päevapraed suhteliselt soolased. Kui su toidukorrad on soolarikkad, tasakaalusta naatriumi saamist – lisa valikusse rohke kaaliumisisaldusega toite, nagu värsked puu- ja köögiviljad
  • Soolatud ja suitsutatud tooteid söö võimalikult harva
  • Piira magusate jookide tarbimist. Pooleliitrises karastusjoogis on umbes 10 teelusikatäit suhkrut. Eelista nektarile ja mahlajoogile mahla, meeles pidades, et ka mahlades on n-ö looduslikke suhkruid. Mahla ei tohiks juua üle ühe klaasi päevas. Parim jook on vesi.
  • Kui koogist on raske loobuda, siis võta väiksem tükk või jaga seda kellegagi
Seotud lood:

Raamat „Tervislik toitumine“ koosneb kahest suuremast osast – toidu- ning toitumis- ja liikumissoovitused. Lisaks leiab soovitustest lähtuva nädala näidismenüü koos retseptidega. Samuti annab raamat põgusa ülevaate söömispsühholoogiast, seedimisest, toidupakendite lugemisest ja toiduohutusest.

Raamatu esitlused toimuvad kolmapäeval, 17. oktoobril kell 18 Tallinnas Viru keskuse Rahva Raamatus ja laupäeval, 20. oktoobril kell 12 Tartus Tasku keskuse Rahva Raamatus.