* Nurmenukk on tuntud ravimtaim. Teda kasutatakse külmetushaiguste, köha, bronhiidi, astma, gripi ja reuma korral. Ta on ka nõrk diureetik ja higiajati, soodustab maomahla eritumist ja ainevahetust.

* Nurmenukulehed on äärmiselt rikkad C-vitamiini poolest. Venekeelsete allikate andmeil on neis leitud 59 promilli C-vitamiini. Eesti oludes on pea 10 aastat EPMÜ taimefüsioloogia laboris tehtud mõõtmiste keskmine olnud lehtedes u 8 ja õites u 4 promilli. Niisama palju C-vitamiini on leitud veel ainult mõne kibuvitsaliigi marjades.

* Nurmenukk on üks väheseid taimi, kelle C-vitamiin säilib nii kuivatamisel, soolamisel kui marineerimisel.

* Veel sisaldab nurmenuku maapealne osa karotiini ja E-vitamiini, lehtedes on aga saponiine. Nurmenukk on rikas park-ainete, antotsüaniidide, flavanoidide poolest.

* 100 g taime rohelist osa sisaldab 3,8 mg boori; 3,7 mg titaani; 0,7 mg niklit; 0,5 mg vaske.

* Nurmenukkude C-vitamiini sisaldus on suurim just siis, kui taimed hakkavad õitsemist lõpetama (mai lõpus-juuni alguses). Värske nurmenukk sisaldab enam kui 100 korda rohkem C-vitamiini kui paljukiidetud männiokkad, mis on omakorda kuuse- ja kadakaokastest kõrgema C-vitamiini sisaldusega.

* Nurmenukk on parim köhapeletaja, kinnitab taimetark Irje Karjus.

Kuidas nurmenukke tarvitada?

• Võta 1-2 tl õisi klaasi keeva vee kohta, lase 10-15 minutiti kaetult tõmmata, kurna. Hea üldtugevdav jook. Külmetuse korral joo kuumalt mitu tassi päevas.

• Peavalu, migreeni, väsimuse korral joo klaasitäis nurmenukuteed lonkshaaval päeva jooksul.

• Võta 1-2 spl õisi klaasi keeva vee kohta, lase kuni 45 minutit tõmmata, kurna. Bronhiidi korral joo soojalt. Tõmmis on rahustav ja röga lahtistav.

• Võta 2-3 spl peenestatud juuri 0,5 l kuuma vee kohta, lase 10-12 tundi tõmmata (näiteks termoses). Külmetushaiguste ja liigesevalude korral joo pool kuni kolmveerand klaasi korraga.

Vitamiinirikas kevadine salat

100 g redist
100 g lehtsalatit
100 g noori võilille-, oblika-, nurmenuku- või rabarbrilehti
200 g hapukoort
soola
suhkrut
murulauku või talisibulapealseid

Lõigake redised ratasteks, salati- ja taimelehed peenteks ribadeks. Hapukoor maitsestage soola, suhkru ja hakitud maitserohelisega ning segage kergelt salatiga. Sobib nii liha- kui kalatoitude kõrvale.

Nurmenuku-sibulasalat

300 g nurmenukku
100 g rohelist sibulat
4 g hapukoort
1 muna
soola

Peske nurmenukk ja roheline sibul ning tükeldage. Maitsestage soola ja hapukoorega. Peale asetage keedetud munalõigud.

Allikad: Südameapteek, Maaleht, , toitumistarkus.ee