1. Nii võimas

Mitte taim, vaid kasulike ainete ladu. Basiiliku lehed on rikkad P- ja K-vitamiinide poolest. Neis sisaldub ka provitamiin A (beetakaroteen), kaalium, magneesium ja raud. Eeterlikel õlidel on valuvastane ja toniseeriv efekt. Lisaks hävitab taim 90% suus olevatest bakteritest. See on suurepärane kaariese profülaktika.

2. Hinga sügavamalt

Veidi hapukas, vürtsikalt magus aroom kergendab migreenivalusid ning vähendab stressi. Kalla aroomilampi kuuma vett ning lisa 3-7 tilka basiiliku eeterlikku õli. Teine variant on tilk õli kõrvanibudele kanda.

3. Väike ja tugev

Hea leid nendele, kes dieeti peavad. 100 g basiilikulehti sisaldab kõigest 27 kalorit. Basiilik leevendab kiiresti nälga ning aitab organismi üle karmide aegade tugevatest piirangutest.

4. Säilitusaeg

Basiilik on omal moel looduslik konservant. Toidud basiilikuga säilitavad kauem värskust ja maitset. Väike saladus: kuuma toidu sisse on parem basiilikut lisada viimasel minutil.

5. Üks kõikide vastu

Basiiliku tõmmis on kontrollitud vahend väga paljude haiguste vastu.
2 teelusikatäit värsket peenestatud basiilikut valada üle 1 klaasi keeva veega ning kuumutada 10 minutit veevannis. Kurnata ja jätta tunniks ajaks seisma. Tõmmisega võib külmetuse korral loputada kurku, samuti võib töödelda haavu ja hammustusi. Aitab ka sügeluse puhul.

Aias peab basiilikule suurt tähelepanu osutama, kuna taim vajab soojust, valgust, niiskust ning head pinnast. Teda on kõige parem paljundada teise taime pistikutest. Põõsa külgvõrsed või ladvad tuleb panna 1-2 nädalaks vette, et need juurduksid. Seejärel võib peenrale või potti istutada. Kasta tuleb iga päev, kuumadel päevadel — hommikuti ja õhtuti.

Nipid:

  • Basiiliku ja rosmariini segu võib kasutada soola asendajana. See on maitsev ja absoluutselt kahjutu.
  • Basiilikut on parem õlis või äädikas säilitada
  • Taim on ka tõrjevahend. Räägitakse, et, kui aias kasvab palju basiilikut, lendavad sääsed sealt kaarega mööda.