Seitse vürtsi, mis põletavad rasva ja toetavad tõhusalt tervist

 (2)
Seitse vürtsi, mis põletavad rasva ja toetavad tõhusalt tervist
Foto: MorgueFile

Vürtsidega saab meie tavapärased ja igavad road muuta kulinaarseks kunstiteoseks, kuid mitte ainult. Paljud on kuulnud ka vürtside tervist kosutavatest omadustest ehk sellest, et nad toimivad organismis antioksüdantidena, pakkudes meile kaitset põletike, seente, mikroobide ja muude patogeenide vastu.

Vähemtuntud on aga tõsiasi, et vürtsid on tõsised tegijad rasvapõletuse alal. Vürtside kuumutav toime toob vere naha pindmistesse kihtidesse, toimides omamoodi radiaatorina ja soojendades keha. Kiirenenud vereringe aitab kaasa ka kiiremale seedimisele ja jääkainete väljutamisele. Kombineerides tervislikke toiduvalikuid sobivate ürtidega, võite rahulolevalt nentida, et kaalukaotamine läheb eeldatust hõlpsamalt. Mõistagi on mõttekas panustada orgaanilistele maitsetaimedele ja vältida kiiritatud vürtse.

Kaneel on vürts, mis peaks kaalulangetajate menüüs kindlasti
aukohal olema. Kaneel sisaldab rikkalikult kroomi (tuntud ka kui
glükoosi tolerantsusfaktor), mis toimib veresuhkru stabiliseerija ja
magusaisu vähendajana. Kliiniliselt on tõestatud, et kaneelist on
tõhusalt kasu ka II tüübi diabeetikutel. Kaneel toimib
põletikuvastaselt, stimuleerib vereringet ja pärsib vabade radikaalide
tegevust. Uuring, milles osalejad tarvitasid 8 nädala jooksul 3 grammi
kaneeli päevas näitas, et paranesid nii inimeste veresuhkru ja
triglütseriidide näidud, kui ka kehamassi indeks (BMI) ja kaalunumbrid.

Seotud lood:

Kaneeli võib huvitava maitsenüansi saamiseks lisada nii kohvile,
teele, kakaole kui smuutidesse. Juba ammu kuuluvad klassika hulka ahjus
küpsetatud õunad kaneeliga, kuid proovige ka kreekapäraseid kaneeliga
ülepuistatud ahjukartuleid. Lisa kaneeli julgelt kookidesse, pudrule,
müslile ja kastmetesse.

Kardemon on teine vürts, mis sobib hästi kohvi ja teega. Tegu
on ingveri perekonda kuuluva taimega, millel on tugevalt soojendav,
limavedeldav ja hingamisteid avav toime. Parim oleks osta värskeid
mahekardemoni seemneid ja need ise kodus pulbriks jahvatada.

Ayurveda meditsiini praktiseerijate väitel tugevdab kohvile
lisatud kaneel, kardemon ja muskaatpähkel maitseelamust, kaitstes
samaaegselt terviseprobleemide eest, mida joogiga muidu seostatakse.

Cayenne’i pipar on tuntud tervisevürts, eelkõige tuntakse seda
tänu valuvaigistavale, verejookse peatavale ja südame-veresoonkonda
stimuleerivale toimele. Aga cayenne võib aidata ka kaalu langetada, kui
seda piisavalt sageli kasutada.

Kui te oma toite väga vürtsiseks ei taha teha, võite proovida
cayenne’i tarbida koos veega: 1 tl kvaliteetset cayenne’i pipart
klaasitäie vee kohta aitab põletada üleliigseid kilosid, leevendada
südamehaigusi ja seedeprobleeme. Jook ei tundu nii terav, kui kasutate
leiget või sooja vett.

NB! Vastupidiselt üldisele eelarvamusele võivad ja isegi peaksid
cayenne’i tarvitama ka mao- ja soolehaavanditega inimesed. Uuringute
põhjal aitab see vürts nimelt liigset happelisust neutraliseerides
parandada tõhusalt peptilisi haavandeid ja hävitada baktereid.


Küüslauk on tuntud oma antibakteriaalsete, viiruste- ja
parasiitidevastase omaduste poolest, kuid sisaldab ka fütokemikaale, mis
aitavad sulatada rasvaladestusi. Küüslauk  toimib veresooni laiendavalt
ja trombe ennetavalt, mis toob omakorda kaasa vereringe paranemise.
Koos viimasega kiireneb ka seedimine ning mürkainete väljutamine, mis on
kaalualandamise puhul samuti olulised faktorid.

Kõige kasulikum on küüslauku tarvitada ikkagi värskelt, nii pääsevad
vilja antibiootilised  ja tervendavad omadused parimal moel toimetama.
Kes salatilehte mässitud või tomati sisse pressitud värske küüslaugu
söömist aga liiga ekstreemseks peab, sellele võib soovitada küüslauku
koos meega.

Ka sibul sisaldab rasvapõletavaid fütokemikaale ja kroomi, mis
hoiab veresuhkru stabiilsena, söögiisu kontrolli all ja suhkruhimu
eemal. Oma maitserikkusega toidavad sibulad küllastustunnet, lisavad
toitudele värskust ja mahtu ning hoiavad energiataseme ühtlasena.
Sibulat on küüslaugust pisut lihtsam värskelt süüa, lisa seda kastmetele
alles peale keetmist, lõika salatitesse või võileivale.


Kurkum on oma antioksüdantide rikkuse ja põletikuvastaste
omaduste poolest kuulsam kui ükski teine vürts. Uuringud on tõestanud,
et kurkum on kasulik ka erinevate kasvajate (nt rinna- ja eesnäärmevähi)
ennetamisel ning vähirakkude hävitamisel, käivitades hälbinud rakkudes
apoptoosi ehk programmeeritud raku surma mehhanismid.

Kurkum aitab vähendada maksas olevaid rasvaladestusi, mis aitab
maksal omakorda tõhusamalt metaboliseerida tühjadest süsivesikutest ja
liigsest suhkrust pärit rasvu.

NB! Rasvapõletavast toimest hoolimata tuleb kurkumit süüa just koos
rasvaga, nii on selle vürtsi toimeained organismile kõige paremini
omastatavad. Musta pipra lisamine aitab kurkumis peituvatel kasulikel
ühenditel veelgi paremini mõjule pääseda.


Ingver on kuulus oma soojendava toime poolest, kuid sellele
lisaks kiirendab ingver ainevahetust, mis viib ka kiirenenud
rasvapõletuseni. Ingver toetab immuunsüsteemi, leevendab liigesevalusid,
vähendab iiveldust, kaitseb allergia eest ja alandab kolesteroolitaset.

Vürtsikas ingveritee koos sidrunimahla ja meega aitab vähendada
söögiisu ja soojendada keha. Lisa ingverit kastmetele ja smuutidesse,
riivi salatitesse ja isetehtud küpsetistesse.

NB! Ingverit ei soovitata kasutada soolehaavandite puhul.