Sõna “bakter” võib kõlada hirmuäratavalt. Tegelikult on bakterid just need, mis hoiavad seedimise korras, aitavad kasulikel toitainetel imenduda ja samas ennetada või võidelda erinevate põletikuliste protsessidega meie kehas. Räägime headest bakteritest ehk probiootikumidest.
Terviseekspertide sõnul peaks meie seedeelundkonnas olema heade bakterite osakaal vähemalt 85% , et meie mikrofloora oleks tasakaalustatud ning hoiaks immuunsüsteemi tugevana. Lisaks immuunsüsteemi tugevdamisele aitab korras mikrofloora kaitsta keha haigusetekitajate eest, sünteesida vajalikke vitamiine (K, B1, B2, B3, B6 ja B12), neutraliseerida kahjulikke aineid veres, hoida normaalsena kolesteroolitaset, takistada kivide teket organismis, toota seedimist soodustavaid aineid ja palju muudki.
Südamepateegi proviisori Ene Jõgisoo sõnul võivad bakterite tasakaalu kergesti rikkuda igapäevased asjad — näiteks stress, kasutatavad ravimid (eeskätt antibiootikumid), toitumisharjumused (nt liiga palju suhkrut, rasva, valget jahu), toidus olevad lisa- ja säilitusained, aga ka kõrged veresuhkru näitajad, vananemine ning muidugi reisimine.
Probiootikumid aiast ja turult
Normaalse mikrofloora toetamiseks on inimesed juba tuhandeid aastaid probiootilisi toiduaineid söönud ning tänapäeval ka vastavaid toidulisandeid, millesse on koondatud erinevat liiki head bakterid. Tuntumateks probiootilisteks toitudeks on ennekõike mitmesugused fermenteeritud ehk hapendatud toidutooted. Hapendamise käigus muudavad bakterid toiduainetes leiduvad suhkrud kääritamisprotsessis piimhappeks. Piimhappebakterid on omakorda probiootikumideks meie soolestiku mikrofloorale ja aitavad suurendada kasulike bakterite hulka.
„Tuntumateks probiootilisteks toitudeks on hapupiim, keefir, jogurt, samuti hapukapsas, hapendatud seened, köögiviljad, aga ka oliivid, teeseenega jook kombucha ja Jaapani miso,“ räägib proviisor ja lisab, et hilissuvi on ju suurepärane aeg endale looduslike probiootikumide valmistamiseks. „Hapendatud kurgid turgatavad igaühele meelde, aga proovige kindlasti ka hapendatud porgandit, lillkapsast, peeti, brokolit, paprikaid, türgi ube ja laske lisandite osas fantaasial lennata.“