Nende hulka kuuluvad vähenenud soov seksida, keskendumisraskused ja asjade unustamine. Samuti võib depressioon avaldada ka füüsilist mõju, põhjustades haigete aeglasemat liikumist, seletamatuid valusid ja kõhukinnisust.

Ja üks oluline tegur, mida tuleb märgata, viitab aga söömisele. Liigne söömine või vähene söömine võivad olla märgid depressioonist. Mõned inimesed leiavad toidust lohutust, teised aga kaotavad isu. Need söömisega kaasnevad muutused mõjutavad kaalutõusu või -kaotust ning võivad muuta depressiooni veelgi tugevamaks ja mõjuda halvasti enesehinnangule.

Sümptomid, mis võivad viidata depressioonile on märgatavad ka sotsiaalses käitumises. Näiteks väldib inimene kontakti sõpradega ja osaleb vähem ühiskondlikes tegevustes. Samuti on ta loobunud või pannud pausile oma hobid ja huvid, millega sai varem rõõmuga teletud. Samuti võib depressioon anda märku ka peresuhtes, kus mittemõistmine ning süüdistamine on muutunud sagedasemaks kui varem.

Seega tasuks meil kõigil teada, et depressioon on midagi enamat kui lühiajaline halb tuju või kurbus, depressioon on haigus. Depressiooni korral on inimesel raske oma igapäevase eluga toime tulla ja ta on kaotanud lootuse, et tulevikus võiks paremaks minna.

allikas: The Sun

Jaga
Kommentaarid