Kõik peavad pärast treeningut taastuma


Korrapärase liikumise ja kehalise aktiivsuse kasulikkust tervisele on raske mitte tähele panna*. Üks kasulikest omadusest on südame tugevdamine ja selle töö tõhustamine, kuna liikumine stabiliseerib südame löögisagedust pikema perioodi jooksul. Treeningu ajal südame löögisagedus kasvab ja see aitab läbi organismi pumbata rohkem hapnikuga rikastatud verd, mis omakorda parandab aju verevarustust ning aitab ajul paremini toimida. Lisaks vabastab keha treeningu ajal endorfiine ehk õnnehormoone, mis soodustab positiivsemat ellusuhtumist.

Samas, kui keskendume treeningule, kipume unustama, et taastumine on eduka treeningrežiimi üks kõige olulisemaid aspekte, seda ka kõige tugevamate inimeste puhul. Tõde on see, et me kõik peame pärast sporti taastuma, sõltumata kehalise liikumise tüübist või intensiivsusest. Koosneme kõik samasugustest keharakkudest, seega nõuab professionaalse CrossFiti sportlase keha korralikku puhkust samamoodi nagu koduse joogaharrastaja või üle päeva jooksja keha.

Treeningu või muu kehalise liikumise ajal kasutavad meie lihased kütuseks glükogeenivarusid. Selle tulemusena on lihased osaliselt glükogeenist tühjad. Samuti lõhutakse ja kahjustatakse lihastes osa valkudest. Pärast treeningut püüab meie keha glükogeenivarusid ning lihasvalke taastada ja uuesti kasvatada.

Kehalise liikumise kasu ei avaldu ainult treeningu ajal, vaid ka siis, kui loote keskkonna paranemiseks ja taastumiseks. Taastumine on füüsiliselt vajalik, et lihased saaksid paraneda, end uuesti üles ehitada ja tugevneda. See on aeg, kui keha kohaneb kehalise liikumise koormusega ja avaldub treeningu tegelik toime. Selles protsessis lihased kohanevad, et järgmine kord kehalise koormusega paremini toime tulla.

Kuidas optimeerida lihaste taastumist?


Kehale pingutuste käigus võetu tagasi andmiseks soovitatakse järgida kindlaid samme, et taastumisprotsess oleks nutikas ja ka tegelikult kasulik.

Herbalife Nutritioni fitnessieksperdi Linda Patkovska sõnul on tasakaalustatud toitumine kõige tähtsam, eriti iga inimese elukvaliteedi ja heaolu tagamiseks. Kehalised saavutused sõltuvad 80 protsendi ulatuses toitumiskavast. Õige koguse valkude ja süsivesikute tarbimine aitab kaasa treeningujärgsele glükogeenivarude kiiremale taastumisele ning lihasvalkude sünteesile. Seega aitab õigete toitainete söömine pärast treeningut teie kehal seda kiiremini teha.

Kuna meie vajadused, eesmärgid ja elustiil on erinevad, ei pruugi meil olla lihaste taastumiseks aega, seega võib abi olla moodsatest ning nutikatest lahendustest. Herbalife Nutritioni viimane uudistoode Balti riikides, Herbalife24 Rebuild Strength, on suure valgusisaldusega taastav jook, millele on lisatud L-glutamiini ja BCAA-d (hargnenud ahelaga aminohapet). Loodud kasutamiseks pärast jõutreeningut.**

„Valk on tervisliku toitumise oluline osa, kuna see on kehas paljude rakukomponentide peamine ehitusmaterjal. Soovitatav on kohe pärast treeningut tarbida piisav kogus head ja kergesti seeditavat valku. Herbalife24 Rebuild Strength sisaldab kaht tüüpi valkusid, vadakuvalku ja kaseiini, mis aitavad lihasmassi kasvatada ja säilitada. Toode sisaldab ka mõõdukalt süsivesikuid. Need on sageli alahinnatud, kuid tegemist on keha peamise energiaallikaga pärast treeningut,“ sõnab Patkovska.

Kõrge valgusisaldusega taastusjook sisaldab ka L-glutamiini ja rauda, mis toetavad normaalset energia ainevahetust ning punaste vereliblede ja hapniku transporti kehas.

Ekspert soovitab juua Herbalife24 Rebuild Strengthi 30–45 minuti jooksul pärast treeningut.** Lisaks on oluline päeva jooksul juua piisavas koguses vett, eriti treeningu ajal ja pärast seda. Korralik venitus pärast treeningut on vajalik painduvuse ja lihaskiudude parema verevarustuse tagamiseks. Teie keha taastub magamise ajal, seega vaadake, et saaksite ka piisavalt unetunde.

* Kui muudate oma treeningugraafikut, konsulteerige spetsialistiga.
** Kui klient saab meditsiinilist ravi või tal on kroonilisi haigusi, peab ta enne toitumises muudatuste tegemist ja Herbalife Nutritioni toodete kasutamise alustamist konsulteerima oma arstiga.

Jaga
Kommentaarid